Denník N

Urobia 70 koncertov v krčmách, aby ukázali, že Slovensko nie je rasistická krajina

Vizuál - Matúš Vizár
Vizuál – Matúš Vizár

Keď sa na Slovensku robí turné, stredne známe kapely si dajú v priemere okolo desať zastávok a tie najväčšie mená obehnú tak dvoj- až trojnásobný počet klubov. Toto bude niečo úplne iné – z každého uhla. Všetky koncerty sa udejú za necelé dva týždne, bude ich toľko, že už vlastne ide o festival, a hrať sa bude tam, kde obvykle znie nanajvýš reprodukovaná hudba.

U leva. Bosorka. Furmanka. Kamzík. Mufuza. U býka. Šport pub… Už z týchto názvov je jasné, kde sa to celé odohrá. Štyridsať pohostinstiev a pubov po celej krajine sa stane súčasťou Slovenskej krčmy. Tak sa volá najnovšia iniciatíva, za ktorou stojí festival Pohoda. Chystá ju v dňoch 4. až 16. februára v spolupráci s majiteľmi podnikov a s vyše sedemdesiatimi muzikantmi. Zoznam priestorov a účinkujúcich nájdete na špeciálnom webe Slovenskakrcma.sk.

Celé to vzniklo ako svojrázna reakcia na nedávne vyhlásenie bývalého premiéra, ktorým sa zastal exposlanca Mazureka po jeho vylúčení z parlamentu.

„Sme presvedčení, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi. Práve na ľudí z krčiem sa odvolával Robert Fico pri schvaľovaní výrokov exposlanca Mazureka po jeho právoplatnom odsúdení Najvyšším súdom, keď povedal: ‚Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, môžu rovno orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať.‘ Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Chceme ukázať, že Slovensko nie je rasistická krajina,“ tvrdia organizátori.

Krčmy a umelci sa zapájajú bez nároku na honorár, na všetky koncerty bude vstup zdarma. Scenár je jednoduchý. Bez ladu a skladu, Para, Billy Barman, Vec & Škrupo + Tono S, Modré hory, Dorota Nvotová, Jozef Lupták a ďalší muzikanti prídu, rozložia si veci a zahrajú. Môže to byť (a určite to vo väčšine prípadov aj bude) zaujímavé stretnutie svetov. Na jednej strane nezávislá hudobná scéna, na druhej strane stola okrem jej fanúšikov najmä krčmoví štamgasti.

Pohoda má s podobnými akciami už dlhoročné skúsenosti a hudbou na spoločenské témy reaguje pravidelne. Nielen na festivale a nielen v Trenčíne. Vždy 17. novembra robí v Bratislave Koncert pre všímavých, po celom Slovensku iniciovala sériu spomienkových Koncertov pre Jána a Martinu, po útoku neonacistov na nitriansky klub Mariatchi tam pravidelne posielala hrávať kapely.

Aktuálne informácie o projekte Slovenská krčma sa dočítate tu.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie