Denník N

Náhubkový zákon v Poľsku vyhnal do ulíc aj európskych sudcov, Slováci kolegov podporili na diaľku

Sobotný protest vo Varšave. Foto - TASR/AP
Sobotný protest vo Varšave. Foto – TASR/AP

Združenie sudcov Slovenska poslalo do Varšavy stanovisko, podpredsedníčka Najvyššieho súdu sa o situáciu u susedov zaujíma. Predseda Ústavného súdu nepokladá za vhodné sa vyjadrovať.

Bol to veľmi nezvyčajný protest. Sudcovia si obliekli svoje taláre a potichu kráčali poľským hlavným mestom. Vo Varšave sa v sobotu nakoniec stretlo asi 30-tisíc ľudí, ktorí sa pridali k sudcom. Aj preto sa demonštrácia volala Pochod tisíc talárov.

Časť poľských sudcov takto protestovala proti zákonu, ktorý momentálne prechádza parlamentom. Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v októbri znova vyhrala parlamentné voľby, chce trestať sudcov, ktorí sa kriticky vyjadria k výberu nových sudcov či k reformám vlády. Kritici ho preto volajú aj „náhubkový zákon“.

„Nie je pre nás bežné ísť von v talároch protestovať proti zbavovaniu práv ľudí na súdoch,“ povedal podľa Reuters Krystian Markiewicz, predseda sudcovskej asociácie Iustitia a jeden z organizátorov pochodu.

Slováci vyjadrujú podporu

Na proteste sa zúčastnilo aj niekoľko sudcov z vyše 20 iných štátov Európskej únie. Osobne prišli poľských kolegov podporiť podľa poľských médií aj sudcovia z Česka či Maďarska, rovnako aj zo Slovinska, z Rakúska, Chorvátska či Bulharska.

„Prišli sme sem podporiť poľských sudcov. Sme tu kvôli vláde zákona a nie pre politiku,“ povedal podľa Reuters John MacMenamin, sudca najvyššieho súdu v Írsku. „Bez nezávislých sudcov nemôže byť vláda zákona,“ dodal podľa Financial Times.

Slovenskí sudcovia priamo do Varšavy nešli. Podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová, ktorá momentálne súdu šéfuje, bola pozvaná na protest, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie