Denník N

Dvojka na ministerstve školstva Krajňák: Môj syn chodil do rómskej škôlky, videl som, že to nie je jednoduché

Foto – TASR
Foto – TASR

Denník N pripravuje pred voľbami sériu rozhovorov s odborníkmi strán na školstvo.

Štátny tajomník Peter Krajňák (Most-Híd) bol štyri roky tajomníkom na ministerstve školstva pod vedením SNS. V rozhovore napríklad hovorí:

  • v čom nesúhlasil s ministerkou Lubyovou,
  • prečo by nepovedal to, čo Andrej Danko – že učitelia si vďaka zvýšeným platom hladkajú brušká,
  • ale aj ako päť rokov učil rómske deti v špeciálnej triede v obci Svinia.

Vaša manželka je Rómka. Ako vaše manželstvo zmenilo váš pohľad na rómsku komunitu?

Áno je a je veľmi dobrá manželka. S manželkou si beriete aj jej rodinu, ale ja mám veľmi pracovitých svokrovcov. Svokra pracuje na obecnom úrade a svokor vyše 30 rokov v stavebníctve. Samozrejme, mám v rodinnom príbuzenstve aj takých, ktorí neukončili strednú školu, dokonca ani základnú. Ale beriem to ako realitu. O to viac sa viem vžiť do situácie, ktorá je v týchto komunitách. Ale treba komunity rozlišovať.

Ako?

Babka mojej manželky pochádza z Holumnice pod Tatrami, kde Rómovia žili pod vplyvom karpatských Nemcov. Pradedko sa dohovoril nemecky. V obci dnes vôbec nie je osada, pretože ľudia žijú v domoch po karpatských Nemcoch, alebo si ich vybudovali. Na život Rómov teda vplýva aj minulosť.

Dodnes sú niektoré vylúčené komunity od doby Slovenského štátu. Ale máme v príbuzenstve aj takých, ktorí by mohli pracovať, ale pre alkohol sa im rozpadlo manželstvo a dnes sú na úrade práce.

Neodsúdila rodina vašu manželku za to, že si vás vzala?

Nie. Krížová Ves, odkiaľ pochádza, je vlastne druhým Spišským Hrhovom, o aktivitách tunajšieho starostu sa verejne málo hovorí. Poviem len jeden príklad – teraz sa robila asfaltová cesta z obecného rozpočtu. A bola urobená rovnocenne ako v celej obci, tak aj v rómskej komunite. Je to vyspelejšia spišská komunita, ľudia sa stavali k nášmu vzťahu pozitívne.

Kde pracuje vaša manželka?

Je pomocnou majsterkou na súkromnej strednej škole. Jej príbeh je svetlým vzorom. Vyučila sa za krajčírku v Kežmarku a jej kamarátka, súčasná riaditeľka Základnej umeleckej školy v Spišskej Belej, jej povedala, nech skúsi konzervatórium v Košiciach. Neurobilo by to každé dievča, buď preto, že už majú deti, alebo by do toho rizika nešli.

Ale moja manželka to urobila, dokončila konzervatórium v Košiciach a stala sa členkou divadla Romatan. Tieto komunity potrebujú zapálených starostov či učiteľov, ktorí vidia talent a podajú mu pomocnú ruku.

Nemáte niekedy spory o tom, ako riešiť problémy v rómskych komunitách? Nevysvetľuje vám manželka, že niečo je inak, ako si myslíte?

Moja manželka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie