Denník N

Austrália práve zažíva budúcnosť (+ grafy o požiaroch)

Počet hlásení požiarov podľa okrsku od 1. septembra 2019 do 15. januára 2020. Zdroj - Global Forest Watch
Počet hlásení požiarov podľa okrsku od 1. septembra 2019 do 15. januára 2020. Zdroj – Global Forest Watch

Tohtoročné požiare nie sú najväčšie rozlohou, ani počtom obetí, prišli po najteplejšom a najsuchšom roku.

Dažde tento týždeň umožňujú v niektorých častiach Austrálie vydýchnuť si od požiarov, ktoré tu horia od jesene. Môže to byť čas na zhodnotenie, aké veľké sú tohtosezónne požiare v porovnaní s inými v minulosti.

Niektoré austrálske médiá ich význam spochybňujú. „História katastrof ukazuje, že ničivé plamene v krajine nie sú ničím novým,“ napísal napríklad v posledný deň roku 2019 v titulku denník The Australian.

Veľká časť médií v krajine (vrátane spomenutých novín) patrí magnátovi Rupertovi Murdochovi, ktorý vlastní aj americké Fox News či viaceré britské pravicové médiá, a mnohé z nich bagatelizujú klimatickú zmenu. Nespokojnosť, ako tému pokrývajú médiá jeho otca, vyjadril aj jeden z jeho synov James Murdoch.

Majú pravdu? A v čom sú súčasné požiare iné ako tie v minulosti?

Najväčšia rozloha

V Austrálii boli požiare v prírode bežné aj pred príchodom prvých ľudí. Pre niektoré rastliny sú súčasťou ich regeneračného cyklu.

Ich rozsah sa však zvýšil po príchode Európanov. V roku 1851 tu napríklad vypukol požiar, ktorý zasiahol 5 miliónov hektárov pôdy, čo je väčšia rozloha ako územie Slovenska.

Tohtoročné požiare však tento údaj prekonávajú a zaraďujú sa medzi najrozsiahlejšie v známych dejinách kontinentu. Podľa aktuálnych odhadov zhorelo zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Požiare v Austrálii

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie