Denník N

Tuční ľudia majú často obdivuhodné kvality, lebo nič nedostali zadarmo. Museli o svoje uznanie bojovať

Záber z filmu Plnotučná sebaláska. Foto - Film Europe
Záber z filmu Plnotučná sebaláska. Foto – Film Europe

Vyrastať ako tučné dieťa v západnej spoločnosti je ťažké. Vysmievajú sa z vás a vy skoro pocítite, že byť tučným je zlé, a teda aj vy ste zlá, hovoria autorky filmu Plnotučná sebaláska.

Dánske režisérky Louise Detlefsen a Louise Unmack Kjeldsen pôvodne inšpiroval klip s tancujúcou ženou na Instagrame. Zaujala ich jej odvaha rozhýbať a predviesť kypré tvary, ktoré zväčša ako krásne spoločnosť nevníma.

Škandinávsky dokumentárny film hovorí o aktivistkách za zmenu pohľadu na ženskú korpulentnú krásu. Najprv ho premietnu na festivale severských filmov Scandi, od 30. januára vstupuje do slovenských kín.

Vaše hrdinky sa porovnávajú so ženami na obrazoch klasického maliarskeho umenia, kde ide o veľmi podobné figúry. Predmoderná kultúra vyznávala korpulentnú ženskú krásu. Prečo sa to zmenilo?

Louise Detlefson: Súvisí to s priemyslenou výrobou, ktorá potrebovala vytvoriť stereotypy, aby sa ľahšie vyrábalo oblečenie, a súvisí to i s kozmetickým priemyslom. Krásky nového typu boli výsledkom objektivizácie a štandardizácie nového spôsobu životného štýlu. Nie je náhoda, že sa približne v tomto období hlásia o slovo i bojovníčky za ženské práva. Dnes oveľa viac vieme a hovoríme o diverzite, lebo ľudia sú rôzni, bieli, čierni, vysokí, nízki, o slovo sa hlási aj transgender. Staré stereotypy ustupujú a dôležitejšia je individuálna kvalita.

Aktivistky z filmu presadzujú zmenu pohľadu na ženské telo, ale hovoria aj o svojich pokusoch schudnúť, o narušenom vzťahu k jedlu. Pri sledovaní filmu som sa sama prichytila pri myšlienke na to, že hodnotím svoj postoj k ľuďom podľa ich váhy.

LD: Všetky telá sú dobré telá. Dôležité je zdravie a korpulentnosť nepoukazuje automaticky na chorobu. Hovorili sme s viacerými ženami z hnutia a je pravdou, že ak nemáte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie