Denník N

Sudca zverejnil, prečo sú Daňo s Vaským za mrežami: Vytlčenie mozgov tyčami nie je satira, ide o vyhrážanie

Vaský a Daňo sa zviditeľnili tým, keď sa političke Lucii Nicholsonovej vyhrážali roxorovými tyčami. Reprofoto - Transparency/GINN Press
Vaský a Daňo sa zviditeľnili tým, keď sa političke Lucii Nicholsonovej vyhrážali roxorovými tyčami. Reprofoto – Transparency/GINN Press

Bratislavský sudca Ján Golian zverejnil uznesenie, ktorým zobral dvojicu do väzby. Urobil to, aby každý mohol posúdiť dôvody, pre ktoré Martin Daňo a Rudolf Vaský strávili Vianoce aj príchod Nového roka za mrežami.

Bratislavský sudca Ján Golian, ktorý je zároveň aj šéfom Okresného súdu Bratislava I, urobil na pomery slovenskej justície nezvyčajný krok. Zverejnil svoje rozhodnutie – o tom, ako ešte vlani v decembri zobral Martina Daňa a Rudolfa Vaského do väzby za ich nenávistné youtubové videá.

Daňa a Vaského obvinili z výtržníctva. Sudca Golian v uznesení píše, že v ich čine vidí nielen výtržníctvo, ale aj nebezpečné vyhrážanie.

Sudca napísal, že na zverejnenie má viac dôvodov a verejnosti ho sprístupnil napríklad aj „vzhľadom na množstvo otázok, ktoré predmetné rozhodnutie vyvolalo, ako aj skutočnosť, že sa predmetná vec začala politicky zneužívať“. Sudcovi sa nepáči, že sa k jeho rozhodnutiu vyjadrujú ľudia bez znalosti spisu.

Jeho uznesenie o vzatí Daňa a Vaského do väzby zo 16. decembra minulého roka bolo zverejnené na portáli pravnelisty.sk v čase, keď sa očakáva rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave. Obaja obvinení aj prokurátor totiž podali voči Golianovmu rozhodnutiu sťažnosť.

Dôvodom obvinenia sú ich videá zverejňované na internete, v ktorých sa aj vyhrážali smrťou, pričom v rukách držali kovové roxorové tyče. Zatiaľ ide o jedenásť skutkov, najmä z relácie Takže tak!. Obvinenie spísal vyšetrovateľ na štyridsať strán a je možné, že ešte ďalšie skutky k obvineniu pribudnú. Spoločnú reláciu vysielali Daňo s Vaským od roku 2016 a boli pomerne úspešní, jednotlivé diely sledovali desaťtisíce divákov.

Dezinformátori hovoria o politickom procese

Golianove rozhodnutie zobrať dvojicu do väzby označuje dezinformačná scéna za politický proces.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie