Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O prípravách Holandska na potopu, ktorá hrozí už o niekoľko dekád

Hrádzu Houtribdijk vybudovali v Holandsku v rokoch 1963 až 1975, spája mestá Lelystad a Enkhuizen. Foto – Wiki
Hrádzu Houtribdijk vybudovali v Holandsku v rokoch 1963 až 1975, spája mestá Lelystad a Enkhuizen. Foto – Wiki

Holandsko síce patrí ku krajinám, ktorých obyvatelia si veľmi dobre uvedomujú hrozbu klimatických zmien, ale ani oni nie sú ochotní obetovať časť zo svojej vysokej životnej úrovne v prospech budúcich generácií. Ako potom môžeme očakávať tento typ generačnej solidarity od menej vyspelých spoločností?

Holandsku celkom reálne hrozí, že o sto rokov sa ocitne celé pod vodou vinou zvýšenej hladiny oceánov. A časť územia môže byť zaplavená už o 30 rokov, hovoria vedci. Je teda najvyšší čas začať s prípravami na obranu, lenže tá bude stáť veľa peňazí. A s tým Holanďania nesúhlasia.

Portál Politico.eu publikoval veľkú reportáž, v ktorej napríklad profesor geológie Maarten Kleinhans hovorí, že hrozba potopy je reálna, že „čelíme niečomu, čo ešte ľudstvo nezažilo a čo je unikátne možno aj v geologických dejinách ako takých“. A holandská spoločnosť na to nie je mentálne vôbec pripravená.

Keď vláda na jeseň roku 2019 odsúhlasila plán na zníženie emisií (mala súhlas prakticky celého politického spektra), začali protestovať farmári, ktorí patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia. Zablokovali cesty a na obranu Haagu musela nastúpiť armáda.

Každá vláda, ktorá bude chcieť investovať do obrany proti stúpajúcej hladine oceánu, bude čeliť ešte oveľa väčším protestom, lebo bude musieť siahnuť na životnú úroveň občanov.

Ale ak sa nemá Holandsko o sto rokov utopiť v mori

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie