Denník N

Zeman ju chcel za ombudsmanku, no vysvitlo, že spolupracovala so žalobcom Milady Horákovej

Helena Válková. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Helena Válková. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Česko si môže aspoň na chvíľu vydýchnuť – nie je krajinou, v ktorej je možné úplne všetko. Keď sa ukázalo, že kandidátka na ombudsmanku Helena Válková v minulosti skúmala právo spolu s krvavým stalinistickým prokurátorom Josefom Urválkom, jej patróni – premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman – si to s jej nomináciou rozmysleli.

Česko však za vlády babišovsko-zemanovského tandemu zostáva krajinou, kde je možné hocičo. Poslankyňa ANO, profesorka práva a bývalá ministerka spravodlivosti Válková už pol roka pôsobí ako vládna splnomocnenkyňa pre ľudské práva. A tejto funkcie sa zubami-nechtami drží ďalej.

Šesťdesiatdeväťročná Válková má pritom životopis, ktorý svedčí skôr o jej pružnom vzťahu k právu. Počas normalizácie bola lojálnou členkou KSČ a v minulosti tiež vyhlásila, že za nacistického protektorátu sa v Československu „zase až tak veľa (Čechoslovákom) nedialo“.

V posledných mesiacoch navyše nemal Babiš v nikom inom ochotnejšieho obhajcu voči trestnému stíhaniu v kauze údajného dotačného podvodu na farme Čapí hnízdo než práve v tejto svojej straníckej odborníčke.

Prípad Válkovej však zo všetkého najviac ukazuje, nakoľko Babišovo premiérovanie spoločensky amnestuje jeho súpútnikov – kariérnych komunistov. V Česku práve zažívame akúsi „normalizáciu“ normalizácie.

Urválka nepoznám, možno len trochu

Keď minulý týždeň z archívu vyplával článok s názvom „Niektoré poznatky z výskumu ochranného dohľadu v súvislosti s prokurátorským dozorom“ z roku 1977 podpísaný Urválkom a Válkovou, kandidátka na ombudsmanku sa najskôr snažila tvrdiť, že svojho spoluautora vôbec nepozná.

Ide pritom o muža, ktorý vo vykonštruovanom procese poslal na smrť Miladu Horákovú a viacero ďalších obetí justičných vrážd. Zábery jeho fanatických

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie