Denník N

Ďalších 20 rokov s Putinom? Naznačil svoju budúcnosť a premiér Medvedev hneď odstúpil

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Ruský prezident povedal, ako chce zmeniť ústavu. Hneď nato podal demisiu premiér Medvedev a jeho vláda.

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom výročnom prejave v ruskom parlamente navrhol viacero zmien ruskej ústavy. Podľa znalcov Kremľa v ňom naznačil, ako si predstavuje svoju budúcnosť pri moci aj po roku 2024, keď mu vyprší už jeho štvrté prezidentské obdobie. Pri moci je už 20 rokov, buď ako prezident, alebo premiér.

Teraz navrhuje, aby napríklad prezidentom nemohol byť ten istý človek viac ako dvakrát.

V ten istý deň podal prekvapivo demisiu ruský premiér Dmitrij Medvedev s celou vládou. Putin ju prijal a poďakoval sa mu za prácu so slovami, že nie všetko sa podarilo. Za jeho nasledovníka navrhol Putin šéfa federálnej daňovej služby Michaila Mišustina.

Svoje rozhodnutie Medvedev odôvodnil tým, že Putinom navrhnuté ústavné zmeny menia rovnováhu moci v krajine. O jeho výmene sa špekulovalo dlho v súvislosti s pádom popularity vlády aj prezidenta.

Medvedev by mal podľa Putina pôsobiť ako podpredseda rady bezpečnosti, čím by sa stal prakticky jeho viceprezidentom.

V rokoch 2008 až 2012 si s Putinom vymenili ústavné funkcie. Po zmene ústavy sa vrátil Putin znovu do Kremľa.

Silnejšia falošná duma

V prejave okrem iného Putin navrhol nové právomoci dume, kde prakticky nepôsobí žiadna skutočná opozičná a demokratická strana. Navrhuje, aby parlament po novom nominoval premiéra a jeho ministrov.

„Duma je čistá imitácia,“ hovorí ruský politológ Andrej Kolesnikov pre Denník N. Sám Putin tiež povedal, že Ruská federácia by ostala prezidentskou republikou.

Prejav 67-ročného ruského prezidenta tentoraz vysielali aj na veľkých obrazovkách na niektorých budovách, čo si všimol aj známy ruský karikaturista.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie