Denník N

Pellegrini zrušil štvrtkový duel s Kiskom a opozícii vyčíta „negatívnu kampaň, za ktorú nenesie zodpovednosť“

Premiér v relácii V politike. Foto - FB Petra Pellegriniho
Premiér v relácii V politike. Foto – FB Petra Pellegriniho

Premiér mal vo štvrtok diskutovať v televízii Joj s exprezidentom Andrejom Kiskom, účasť zrušil.

Pre politikov Smeru to nie je najľahší týždeň. Od pondelka sleduje celé Slovensko proces s obvinenými z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dianie v súdnej sieni pokrývajú online všetky spravodajské weby, reportážam z procesu patrí hlavné miesto aj vo večerných televíznych správach.

V súdnej sieni sa najsilnejšia vládna strana spomína často a Smeru sa to uprostred predvolebnej kampane nemôže hodiť. Kľúčový svedok a sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó v utorok vyhlásil, že ak by Kočner nemal vzťah s políciou a so Smerom, tak k vražde nemuselo dôjsť, a na otázku, aké mal Kočner kontakty s vplyvnými ľuďmi, menoval Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra, Tibora Gašpara a Jána Počiatka.

V stredu zasa Peter Tóth na súde vypovedal, že sledovanie novinárov vrátane Jána Kuciaka financoval aj Norbert Bödör, ktorý mal údajne vplyv na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Bödörov otec vlastní bezpečnostnú službu Bonul – na jej večierku rečnil predseda Smeru Robert Fico.

Novinári sa chceli na tieto výroky na súde spýtať volebného lídra Smeru a premiéra Petra Pellegriniho po pravidelnom stredajšom rokovaní vlády. Premiér však medzi nich neprišiel.

Pôvodne sa mal Pellegrini vo štvrtok 16. januára zúčastniť večernej politickej diskusie Na hrane televízie Joj, kde sa mal stretnúť s exprezidentom Andrejom Kiskom, lídrom strany Za ľudí. Premiér sľúbenú účasť pred časom zrušil, v debate ho preto nahradí predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

V Joj nebude, nechce konfrontáciu

Hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková o odrieknutí účasti na diskusii s Kiskom povedala, že predseda vlády je v každodennom styku s médiami a prezentuje v nich výsledky práce vlády pre ľudí.

„Takisto vníma mediálne aktivity opozície, ktorá sa sústreďuje najmä na negatívnu kampaň voči vláde, pričom za svoje vyjadrenia nenesie žiadnu zodpovednosť. Konfrontácia týchto dvoch svetov je isto mediálne zaujímavá, no predseda vlády dáva prednosť pozitívnej vízii pre Slovensko a reálnym výsledkom vládnutia,“ dodala hovorkyňa.

Pellegriniho Smer v týchto dňoch na Facebooku vedie kampaň ostrými protiopozičnými videami, v ktorých útočí na Richarda Sulíka (SaS) či Andreja Kisku. Premiér paradoxne vyčíta opozícii, že „za svoje vyjadrenia nenesie žiadnu zodpovednosť“, no jeho strana v týchto videách klame: bez dôkazov hovorí, že Sulík by zaviedol šesťdňový pracovný týždeň a Kiska by na Slovensko „naviezol“ tisíce imigrantov. Smer na rozdiel od kritizovaných strán ani nezverejnil svoj volebný program.

Dramaturgička politickej diskusie Na hrane, novinárka Jana Krescanko Dibáková, vraví, že Pellegrini potvrdil účasť v relácii jej osobne ešte pred Vianocami, no neskôr počas sviatkov si to rozmyslel.

„Odôvodnenia nikdy nie sú natoľko detailné, aby sme vedeli, aká je realita a čo je pravým dôvodom neúčasti. Jednoducho sa ospravedlnili s tým, že pán premiér pravdepodobne v predvolebnom období už do relácie nepríde,“ povedala Krescanko Dibáková.

Diváci teda Pellegriniho v klasickom formáte relácie Na hrane, teda v priamom dueli s iným politikom, do volieb zrejme neuvidia. Televízia ho však bude ďalej pozývať. Joj pripravuje ešte aj veľké predvolebné debaty v období dvoch týždňov pred voľbami (29. februára), kde bude v štúdiu viac lídrov strán.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico má pozvánku od Nového Času

Krescanko Dibáková povedala, že do debaty televízie Joj sa zatiaľ nechystá ani predseda Smeru Robert Fico. Pozvanie dostal už do úplne prvej diskusie v septembri, keď Na hrane štartovalo.

„Predstaviteľom Smeru každý týždeň hovoríme, že pozvanie stále platí,“ hovorí dramaturgička relácie a dodáva, že Smer svojich politikov do ich debaty často jednoducho nepošle. Výnimkou sú podpredsedovia strany Juraj Blanár a Richard Raši či poslanec a bývalý novinár Erik Tomáš.

Opozícia dvom lídrom Smeru neúčasť v dueloch vyčíta. Pellegrini bol minulý víkend hosťom dvoch politických debát, vždy len s moderátorom. V sobotu debatoval v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, ktorý rozhovor s premiérom bez opozičných hostí vysiela raz za mesiac pravidelne už od čias Mikuláša Dzurindu (SDKÚ). V nedeľu bol opäť sám v relácii V politike televízie TA3.

„Považujeme za prejav strachu Petra Pellegriniho to, že odmieta čeliť otázkam a diskusii. Dokázal to aj dnes, keď nepredstúpil pred novinárov po rokovaní vlády, aby sa vyjadril k prepojeniam Mariana Kočnera na Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, o ktorých hovoril počas výpovede na súde Zoltán Andruskó,“ komentoval premiérovo správanie Martin Burgr z koalície PS/Spolu.

„Rovnako zbabelo a neférovo vo vzťahu k volebnej súťaži sa volebný líder Smeru správal aj cez víkend, keď do diskusných relácií TA3 a RTVS išiel vystupovať bez oponenta. Petra Pellegriniho vyzývame, aby sa neskrýval, ale šiel diskutovať.“

Kiska zasa Smeru venoval status na Facebooku, kde napísal „otvorený list“ Robertovi Ficovi. „Myslíš si, že si silný a všetci sa ťa stále boja. Už nie, už dávno nie. Never ľuďom, ktorí žijú z tvojej moci a stále ti to hovoria. Tým ide len o seba, už dávno nie o teba. Sú dávno za vodou. Všetci tvoji kamaráti sú rozprávkovo bohatí a šťastní. Využili a zneužili ťa. Je jasné, že sa postarajú aj o teba. Šťastie ti však nikdy nekúpia,“ napísal mu.

Smer nechal na tento list zareagovať Ľuboša Blahu. Šéf eurovýboru sa svojím štandardným slovníkom zastal Roberta Fica, Kisku nazval „nemorálnym monštrom“ a napísal, že za ním stojí americká ambasáda, „ktorá potrebuje mať na Slovensku vojenskú základňu so strategickými zbraňami namierenými na Rusko“.

Kiska je posledný súper, s ktorým Pellegrini diskutoval v televízii – bolo to ešte v decembri v relácii Na telo televízie Markíza. Či tam Pellegrini príde v nejakom formáte opäť, sa ešte len uvidí. Televízia hostí pozýva postupne.

RTVS a TA3 na otázku Denníka N, či plánujú v najbližších týždňoch duel Petra Pellegriniho či Roberta Fica s niektorým z opozičných lídrov, nereagovali. Podľa informácií Denníka N je Fico pozvaný do duelu s Michalom Trubanom (PS/Spolu), ktorý chcel zorganizovať Nový Čas. Či sa naozaj uskutoční, zatiaľ jasné nie je.

Je preto možné, že k debate medzi lídrom Smeru a opozíciou príde až v záverečných predvolebných debatách v období dvoch týždňov pred voľbami, ktoré sa už musia riadiť zákonom a televízie do nich budú pozývať politikov podľa vopred stanovených pravidiel schválených radou pre vysielanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Pellegrini

Smer

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie