Denník N

Svedok Tóth sa ospravedlnil, posadil a podal správu o stave krajiny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dôležitý svedok Peter Tóth počas osem a pol hodiny vypovedal aj o úlohe Norberta Bödöra a aj o návšteve u ústavného sudcu Mojmíra Mamojku a vybavovaní Kočnerovho prepustenia.

Bol to zvláštny pohľad. Peter Tóth roky zbieral špinu na Daniela Lipšica, písal o ňom klamstvá na portáli Ďateľ, ale teraz sedeli blízko seba a jeden druhého dopĺňali otázkami alebo odpoveďami, aby spoločne usvedčili Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Svedok Tóth dostával od bývalého ministra vnútra Lipšica najpresnejšie otázky k vražde a bol rád, že to robí a že sa ho nepýta na nič, čo by ho mohlo zdiskreditovať.

Bývalý novinársky hrdina a potom Kočnerov poskok Peter Tóth osem a pol hodiny vypovedal na Špecializovanom trestnom súde o Alene Zsuzsovej, Marianovi Kočnerovi a hovoril, čo vie o tom, ako a či si objednali Kuciakovu vraždu.

Pomenoval aj všetkých, ktorých sa Kočner snažil presvedčiť, aby mu pomohli dostať sa von z väzenia – predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana, ktorého dcéra to počúvala v miestnosti ako náhradná Kočnerova obhajkyňa, ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, ktorý to ihneď poprel, nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra aj Bödörovho „osobného priateľa“ Dušana Kováčika.

Nosil im odkazy, stretával sa s nimi. Nikto už však Kočnerovi nepomohol. A neurobil to v stredu ani Tóth. Vystupoval presvedčivo a hovoril takmer celý čas sebaisto. Aj o tom, ako sa nakoniec bojí o život a že bude žiť do konca života s pocitom, že sa mu niekto z vplyvných ľudí za výpoveď pomstí.

Kľúčový svedok

Tóth bol novinár, vedel, že musí presvedčiť nielen senát, ale aj médiá. Bojuje o svoju reputáciu a o to, či je spolupracovníkom vraha alebo tým, kto ho nakoniec usvedčí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Peter Tóth

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie