Denník N

Donna Rotunno – bezohľadná právnička, ktorá chce presvedčiť súd, že Weinsteinove obete klamú

Harvey Weinstein a jeho právnička Donna Rotunno. Foto - AP
Harvey Weinstein a jeho právnička Donna Rotunno. Foto – AP

Právnička si postavila kariéru na tom, že sa k ženám pred súdom správa spôsobom, aký by si muži nemohli dovoliť.

Toto bol z jeho strany veľmi dobrý ťah, zhodujú sa takmer všetci, čo sledujú proces s hollywoodskym magnátom Harveym Weinsteinom. V procese sa má rozhodnúť o tom, či je vinný v jednom prípade znásilnenia s priťažujúcimi okolnosťami (jeden z najvážnejších trestných činov v americkom právnom systéme, trestá sa až doživotím), v dvoch prípadoch znásilnenia a dvoch prípadoch sexuálneho obťažovania.

Za dobrý ťah pritom považujú to, že Weinstein si na proces za vedúcu svojho tímu právnikov najal Donnu Rotunno. Obhajkyňa z Chicaga má reputáciu právničky, na ktorú sa obracajú muži obvinení zo sexuálnych trestných činov – od celebrít až po bežných smrteľníkov. Rotunno tvrdí, že za 15 rokov kariéry prehrala na súde len jediný prípad tohto druhu.

Denník New York Times o nej napísal, že je veľmi nezvyčajné, aby si žena vybrala práve takúto špecializáciu, a jej kolegovia ju opísali ako osobu, ktorá sa nikdy nebála žiadnej výzvy. Kým Rotunno môže byť na jednej strane vnímaná ako odvážna a progresívna žena narúšajúca rodové stereotypy v právnickej profesii, na druhej strane sa podieľa na udržiavaní najhorších predsudkov o vzťahoch medzi mužmi a ženami a vedome traumatizuje obete sexuálnych zločinov.

Spochybňovanie dôkazov a reputácie žalujúcej strany je, samozrejme, legitímnou taktikou obhajoby, ale Rotunno ide často príliš ďaleko. Dokonca tak ďaleko, že ženám, ktoré griluje na súde, pokrytecky posiela prostredníctvom žalobcov odkazy, že ona si len robí svoju prácu a aby si to tak nebrali.

Žene to skôr prejde

Štýl tejto obhajkyne tí, čo ju videli na súde, označujú za agresívny a zastrašujúci. Ale hovoria aj to, že je vždy dokonale pripravená, pohotová a málokedy ju niečo zaskočí. Rotunno sa nehanbí za to, že je pri vypočúvaní zlomyseľná, sarkastická a že zhadzuje ženy, ktoré mužov vinia zo sexuálnych trestných činov.

„Pri krížovom výsluchu mám takto schopnosť dosiahnuť oveľa viac ako ktorýkoľvek kolega. Môže byť vynikajúci obhajca, ale ak by postupoval tak sarkasticky ako ja, vyzeralo by to, že poškodenú ženu v súdnej sieni len zastrašuje a ponižuje ďalší muž. Keď to robím ja, nikto ani brvou nepohne. A to je veľmi efektívne,“ priznáva. Nikto nepochybuje o tom, že takto bude postupovať aj teraz.

Niet pochýb, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie