Denník N

Zažil psychické týranie: Domáce násilie sa týka aj mužov, musíme o tom hovoriť

Foto JumpStory
Foto JumpStory

„Ten mentálny tlak môže byť taký silný, že si naozaj viem predstaviť, že niekto v takej situácii skočí z okna alebo pod vlak,“ hovorí muž, ktorého psychicky týrala jeho partnerka.

Michal sa nám pôvodne ozval s reakciou na rozhovor s psychologičkou, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia. Mrzelo ho, že v rozhovore sa venujeme takmer výlučne ženám.

„Je to veľká škoda, a to práve z dôvodu, že muži, ktorí sa v takej situácii nachádzajú, z týchto článkov nedostávajú žiadnu radu ani nasmerovanie. Aj preto môže byť pre nich paradoxne ešte väčším problémom o tom hovoriť s kýmkoľvek ďalším a hľadať tak možné riešenie svojej situácie,“ napísal Michal.

Vymenili sme si niekoľko mailov, v ktorých prezradil, že sa ozval aj preto, lebo sám zažil psychické násilie. Keď sme sa stretli osobne, nakoniec súhlasil, že porozpráva svoj príbeh – pod podmienkou anonymity, keďže jeho prípad ešte nie je uzavretý.

„Viem, že určite nie som jediný muž, ktorý to zažil. Sám poznám niekoľko ďalších, ktorí celé roky zažívali niečo podobné, a pritom som to o nich vôbec netušil. Keď vám váš kamarát alebo známy povie, že vaše skúsenosti sú ako cez kopirák, je jasné, že domáce násilie sa netýka len žien, ale aj mužov. Je dôležité o tom hovoriť,“ vraví Michal.

Prvé konflikty

S Lenkou sa spoznali pred pätnástimi rokmi. Najprv boli kamaráti, no vzťah pomerne rýchlo prerástol do zamilovanosti. Spojili ich spoločné záujmy, napríklad láska k hudbe, prírode a cestovaniu. „Naše prvé spoločné roky boli naozaj veľmi pekné. Chystali sme spoločnú domácnosť, potom sme sa zobrali,“ spomína Michal.

Zo začiatku v ich vzťahu nebol žiadny náznak zásadných problémov, aj keď sa prejavili určité rozdiely vo fungovaní ich rodín, konkrétne v tom, ako zvykli tráviť čas. „Napríklad v našej rodine sme sa radi stretávali s ľuďmi, priateľka a jej rodina nie. No keď je človek zaľúbený, nepripisuje tomu až taký význam.“

Postupne sa už v niektorých situáciách začalo objavovať napätie, hlavne vo vzťahu Lenky k Michalovej rodine. Stále to však bral tak, že to nie je nič mimoriadne. Zdôvodňoval si to tým, že v každom vzťahu môžu byť menšie problémy, ktoré sa dajú prekonať.

Keď Lenka otehotnela, na všetko bolo zrazu menej času a napäté situácie boli čoraz častejšie. Michal si dnes uvedomuje, že už vtedy si mohol všimnúť prvé varovné signály.

„Keď je človek zaľúbený, mnohé veci potláča, nechce ich vidieť, verí, že láska to prekoná a my to zvládneme. No niekedy sa práve ten najbližší človek stane tým, ktorý vám dokáže najviac ublížiť.“

Odídeš, prídeš o dcéru

Podľa Michala bol ich vzťah na začiatku vyrovnaný, no Lenka sa postupne začala prejavovať čoraz dominantnejšie. Bola proti tomu, aby sa stretával s kamarátmi alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie