Denník N

Kontroverzná miniséria Nový pápež pokračuje, hovorí o náboženskom fanatizme v cirkvi

Jude Law and John Malkovich. v seriáli The New Pope. Foto – HBO/SKY
Jude Law and John Malkovich. v seriáli The New Pope. Foto – HBO/SKY

Druhú sériu otvára scéna s polonahým pontifikom v kóme. Od úplnej nahoty ho delí len malý obrúsok na prirodzení očividne dráždiaci ošetrujúcu rehoľníčku.

Ubehli tri roky, kým sa oscarový režisér Paolo Sorrentino vrátil do Vatikánu v televíznom seriáli. Voľne tak pokračuje príbeh svojrázneho amerického pápeža, ktorý sa od toho skutočného zásadne líši – alebo nie?

To je otázka, ktorou taliansky režisér aj tentoraz provokuje (nielen) katolícku verejnosť. Jeho vymyslený sexi pontifik Pius XIII. (Jude Law) vyrastal v Brooklyne a vychovali ho mníšky. Na priateľské vzťahy príliš nie je, na svet sa pozerá inak, ako od neho očakáva spoločnosť.

Rád si zapáli cigaretu, občas je nepríjemný, myslí na kadečo vulgárne a sem-tam sa mu prisní, ako má prejav o masturbácii.

https://www.youtube.com/watch?v=j2kKSCLklVI

Viac obsahu aj balastu

Sorrentino (Mladosť, Veľká nádhera) si pred ústa nekladie servítky a hoci je sám Talian, nepotrebuje sa nikomu vnucovať. Vie, že dráždiť veriacich by sa mu nemuselo oplatiť.

Ale o to ani nejde. Jeho tvorba nikdy nebola o prvoplánovej provokácii, vždy je to najmä kus kvalitnej filmárčiny, v ktorej je osobitá estetika, snové motívy, štylizácia postáv, tabuizované témy, poetické obrazy aj dialógy. „Paolo je unikát pre svoj cit pre riešenia, je to skvelý scenárista,“ povedal herec John Malkovich po premiére seriálu v Benátkach.

Na rovinu treba priznať, že jeho obraz Vatikánu je príliš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie