Denník N

Šéf Poštovej banky: Poplatky sme dvihli kvôli bankovému odvodu, pridať sa budú musieť aj ďalší

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Zaťko prišiel do Poštovej banky robiť poriadok pred viac ako štyrmi rokmi, keď kontrolu nad bankou prebrala skupina J&T.

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič ho tam presunuli z vedenia slovenskej pobočky J&T Banky, aby upratal biznis po predchádzajúcom majiteľovi Mariovi Hoffmannovi.

Hoci Poštovú banku verejnosť vnímala ako orientovanú na malých zákazníkov, platilo to v podstate iba v oblasti vkladov. V úveroch a výnosoch cielila na korporát a bola rôzne ponapájaná na Hoffmannove aktivity.

V J&T sa Zaťko venoval privátnemu bankovníctvu. Poštovú banku musel zas očistiť, preklopiť do retailu a tiež omladiť jej prevažne seniorskú klientelu. Teraz tvrdí, že zo starých biznisov už banka postupne vykorčuľovala, z cyperských úverov je preč 80 percent.

Do masívnejšieho úverovania obyvateľstva sa však pustila v čase, keď sa na trhu rozpútala konkurenčná vojna tlačiaca ceny úverov nadol. Navyše sa ukázalo, že úrokové sadzby tak skoro nestúpnu a ziskovosť banky bude treba ustrážiť inak.

  • Zaťko hovorí, ako sa banka dva roky učila robiť hypotéky, kým nastavila systémy tak ako veľké banky.
  • Hypotéky sú podľa neho nezdravo lacné, no ak sa neupravia pravidlá okolo osobných bankrotov, problémové môžu byť v prípadnej kríze aj spotrebné úvery.
  • Predajom OTP Banky sa podľa neho skončí konsolidácia bankového trhu, stredne veľké banky, ako je aj Poštová banka, podľa neho už dokážu prežiť. Veľké banky si síce môžu dovoliť všetko, no stredné sú pre nich už dostatočným vyzývateľom, z čoho nakoniec profituje pri cenách klient.
  • Poštová banka predáva Poštovú poisťovňu, dostala na ňu niekoľko ponúk, ktoré práve posudzuje. Predávať by mala spolu so Slovenskou poštou, ktorá tam má podiel tiež.

Ste prvá banka, ktorá odôvodnila zvyšovanie poplatkov bankovým odvodom. Zmena cenníka sa však pripravuje dlhšie. To ste vôbec neverili, že sa od zmien v odvode môže upustiť, alebo by prišlo zvyšovanie poplatkov tak či tak?

Neverili sme, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie