Denník N

Prešov objednal demoláciu bytovky za milión eur od vlády. Aj bratislavská firma tvrdí, že je to veľa

Vybuchnutý panelák 18. decembra 2019. Foto - TASR
Vybuchnutý panelák 18. decembra 2019. Foto – TASR

Mesto objednalo demolačné práce vybuchnutého paneláka za prehnanú cenu a Prešovčanov to pobúrilo. Dve firmy, z Bratislavy a zo stredného Slovenska, tvrdia – je to nehorázna cena.

Pred Vianocami ľudia s obdivom sledovali pomoc, ktorú celé Slovensko posielalo Prešovu. Výbuchom zasiahnutým Prešovčanom, ktorí prišli o bývanie, posielali peniaze bežní ľudia, ale aj obce, firmy a samosprávne kraje.

Na otvorenom účte na pomoc obetiam, ktorý zriadilo mesto Prešov, je aktuálne suma 3,8 milióna (k 14. januáru), pričom zbierka sa ukončí 31. januára.

„Zistili sme, že ľudia radi pomáhajú, ale potrebujú nad tým mať aj kontrolu. Už nedôverujú inštitúciám, sú sklamaní z toho, čo sa na Slovensku deje a ako sa rozkráda,“ vysvetľovala v decembri Ľudmila Andrijková, ktorá len pár minút po výbuchu založila facebookovú stránku Pomôžme ľuďom z vybuchnutého bytového domu v Prešove.

Ľudia ukázali, že naozaj chcú mať kontrolu nad darovanými peniazmi. V tomto roku sa rozčuľujú nad zákazkou, ktorou si Prešov objednal demolačné práce za viac ako milión eur.

Tieto práce mesto nezaplatí zo zbierky od ľudí, použije na to milión eur, ktoré mu poslala vláda. No Prešovčania aj tak citlivo reagujú na hospodárenie s peniazmi, na ktoré sa poskladal celý štát.

O čo presne ide?

Keď krízový štáb rozhodol o búraní prešovského paneláka, tú najťažšiu prácu zveril firme z Prahy. Priviezla do Prešova špeciálny bager so 68-metrovým ramenom, ktorým rozoberala horné časti budovy.

Práce ukončili po troch dňoch. Firma si zaúčtovala 166-tisíc eur za prevoz techniky, práce však pre mesto spravila zadarmo.

Vybuchnutý panelák 18. decembra 2019. Foto – TASR

Po českej firme ostal stáť rozobratý panelák s asi piatimi alebo šiestimi poschodiami. Mesto ďalej hľadalo spôsob, ako rozobrať aj zvyšok.

Na práce si 16. decembra objednalo lokálnu firmu Matijka, ktorej vystavila objednávku za 1,1 milióna eur. Prešovčanov pobúrili najmä dva fakty –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuch plynu v Prešove

Slovensko

Teraz najčítanejšie