Denník N

Ako zvládnuť život po smrti blízkeho človeka? Motivačné rady nepomáhajú, ale nádej je potrebná

Pohľad do výstavy Príbehy (p)o živote v Nitrianskej galérii s maľbami Jozefa Srnu st. Foto - archív NG
Pohľad do výstavy Príbehy (p)o živote v Nitrianskej galérii s maľbami Jozefa Srnu st. Foto – archív NG

Kurátorka Ľudmila Kasaj Poláčková pripravila v Nitrianskej galérii výstavu Príbehy (p)o živote. Hovorí v nej o osobnej skúsenosti so smrťou, keď sa jej svet zmenil od základov.

Ak by sa mohla rozhodnúť, iste by túto výstavu nikdy neurobila. Ani túto, ani tú predošlú, a tú pred nimi už vôbec nie.

Je to len čosi málo cez štyri roky, čo sa kurátorka Ľudmila Kasaj Poláčková stala zo dňa na deň vdovou. Mladou vdovou, nemala ani 33 rokov. Jej dvaja chlapci mali 2 a 5.

Pred dvoma rokmi sa rozhodla, že musí hovoriť. V Nitrianskej galérii pripravila veľmi osobnú, emotívnu výstavu Príbehy (p)o smrti. Teraz na ňu s odstupom času nadväzuje Príbehmi (p)o živote.

„Chcela som urobiť výstavu o tom, že ideme ďalej. Mala som to ako plán. Myslela som si, že to už bude veselá výstava. Chcela som veriť, že bude živelná, no bola som trochu naivná,“ hovorí Ľudmila Kasaj Poláčková.

Kurátorka Nitrianskej galérie Ľudmila Kasaj Poláčková. Výstava Príbehy (p)o živote potrvá do 29. marca 2020, najbližšia komentovaná prehliadka s kurátorkou bude v nedeľu 19. januára o 16.00 h, ďalšia 24. januára o 17.30 h. Foto – archív NG

Fotografie Jana Durinu zo série Horal na výstave v Nitrianskej galérii. Foto – Martin Daniš

Maľba Mrak z nebe Davida Cajthamla. Foto – Martin Daniš

Atribúty svätých z cyklu Krátky telesný slovník svätých maliarky Doroty Sadovskej sa dá najlepšie sledovať z postele, ktorú kurátorka priniesla do galérie. Foto – Martin Daniš

Atribúty svätých z cyklu Krátky telesný slovník svätých maliarky Doroty Sadovskej. Foto – Martin Daniš

Medzi snom a realitou

Ani tento raz nenecháva nikoho na pochybách, že ide o príbeh veľmi osobný a skutočný. Do galérie preniesla kurátorka Ľudmila Kasaj Poláčková svoju vlastnú posteľ a medzi štyrmi stenami sa ozýva jej pokojný hlas z reproduktora.

„Nehrá sa to na žiadne dielo, iba som chcela divákov utvrdiť v tom, že táto výstava je odžitá, že to nie je žiaden abstraktný kurátorský koncept, ale realita. Aj preto je tu tá posteľ. To je ten moment, keď v nej večer ležím, vedľa mňa sú moji dvaja synovia a mne idú pred očami obrazy,“ hovorí.

Tá posteľ má však ešte jeden význam. Veľmi priamo totiž súvisí so snami, dennými či nočnými, vedomými – lucidnými a aj tými podvedomými, ktoré nevieme nijako ovládať. Rovnako, ako nedokážeme v plnej miere ovládať udalosti, ktoré určujú náš život. Symbolika snov sa ťahá celou výstavou.

Aj to je dôvod, pre ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie