Denník N

Jeho góly každý berie ako samozrejmosť. Argentínčanov si ale Agüero stále nezískal

Foto: TASR/AP (Nick Potts/PA via AP)
Foto: TASR/AP (Nick Potts/PA via AP)

Keď dal Argentíčan Sergio Agüero cez víkend tri góly Aston Ville pri jednoznačnej výhre Manchestru City (6:1), so 177 gólmi sa stal najlepším zahraničným strelcom v histórii anglickej ligy. Slávneho Francúza Thierryho Henryho predbehol o jeden presný zásah.

Manažér Pep Guardiola na tlačovej konferencii vyhlásil, že Agüero aj „zomrie pri strieľaní gólov“, a označil ho za legendu. „Pre mňa je cťou byť tu v okamihu, keď dosiahol rekord,“ dodal. Podľa Guardiolu je Agüero druhým najlepším útočníkom na svete hneď po Lionelovi Messim.

Agüero má dlhodobo skvelú výkonnosť, na jeho góly sa City mohli spoľahnúť v každej sezóne od príchodu z Atlética Madrid v roku 2011. Práve on bol mužom, ktorý klub potiahol medzi európsku elitu.

Po hattricku do siete Aston Villy sa na sociálnych sieťach diskutovalo, či je najlepším útočníkom v novodobej histórii anglickej ligy. V hlasovaní fanúšikov na stránke BBC naozaj skončil na prvej priečke s 33 percentami pred Alanom Shearerom (32 percent) a Thierrym Henrym (25 percent).

Podľa počtu minút potrebných na strelenie gólu je tiež najlepší: Agüero potrebuje na jeden presný zásah v Premier League iba 106 minút, zatiaľ čo Harry Kane 121 a Thierry Henry 122. Pri diskusiách o najlepších hráčoch sveta na konci každého roka sa Agüero spomínal iba sporadicky, hoci pravidelne dokazoval svoje fantastické schopnosti. V boji o individuálne ocenenia mu však zrejme chýba veľká trofej: buď víťazstvo Ligy majstrov s Manchestrom City, alebo trofej z medzinárodného turnaja s Argentínou.

Agüerovi sa končí v budúcej sezóne zmluva so City a už v minulosti vyhlásil, že by sa rád vrátil do Argentíny a hral za Independiente, klub, kde začal svoju profesionálnu kariéru. Guardiola však už naznačil záujem o jeho ďalšie zotrvanie.

Debutoval v pätnástich

Keď Agüero prišiel na Etihad Stadium za 40 miliónov libier, Manchester City bol stále iba ambicióznym anglickým klubom, míňajúcim obrovské prestupové čiastky na kvalitných hráčov. Okrem Agüera kúpil napríklad skvelého španielskeho tvorcu hry Davida Silvu.

Svojimi gólmi ho však dotiahol k štyrom ligovým titulom – v rokoch 2012, 2014, 2018 a 2019. O prvom z nich rozhodol gólom do siete QPR v posledných sekundách zápasu, ktorý sa zaradil k najväčším v histórii anglického futbalu.

Rád naň spomína aj slávny komentátor Sky Sports Martin Tyler, ktorý ho v rozhovore pre Denník N v roku 2017 označil za jeden z najväčších okamihov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie