Denník N

V takejto kríze Slovensko od novembra 1989 ešte nebolo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Chceme, aby padla vláda Smeru, ale keď sa pozeráme, čo ponúka dnešná opozícia, chce sa nám zvolať „kráľ je nahý“.

O mesiac a pol sú parlamentné voľby, výsledky sa začínajú črtať a mne sa žiada povedať pár slov. V prvom rade stále platí, že po dvanásťročnom vládnutí treba poslať stranu Smer na niekoľko rokov do politickej karantény. Žiaľ, splnenie tohto želania nebude zrejme znamenať dôvod na veľké oslavy.

V prvom rade, môže sa stať, že ani jedna maďarská strana sa nedostane do parlamentu, čo môže mať ďalekosiahle dôsledky. Od novembra 1989 boli maďarské strany na Slovensku vždy v parlamente, v opozícii, alebo – pre dobro veci – vo vláde. Výsledok je, že po 30 rokoch sú vzťahy medzi maďarskými a slovenskými politickými stranami i obyvateľmi pokojné a stabilizované. Som presvedčený, že ak sa Maďari nedostanú do parlamentu, nemôžu stratiť pozíciu rokovať a podieľať sa na riadení štátu, a teda aj ich samotných, a čoskoro vytvoria orgán, ktorý ich bude reprezentovať a zastupovať ich záujmy. Najskôr to bude parlament národnostných menšín na Slovensku. V roku stého výročia Trianonu to bude isto niesť symbolický náboj.

Sledujem trochu diskusie a vystupovanie parlamentných i mimoparlamentných opozičných strán. Akýsi vrchol dosiahla diskusia Denníka N 13. januára s lídrami piatich opozičných strán, ktoré majú ambíciu prevziať po voľbách moc v krajine. Diskusia sa točila okolo toho, kto obsadí post ministra vnútra, čo bude s policajným prezidentom a či v diskusii padne meno kandidáta na budúceho generálneho prokurátora. Tu sa ukázala kompetencia týchto opozičných strán. Celý čas žili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie