Denník N

Živá bytosť s morálnym statusom alebo obyčajný stroj? Vyrobili robota, no je zo živých buniek

Vytvorili biologické stroje. Takéto organizmy na Zemi ešte nikdy neexistovali. Foto – Douglas Blackiston/Tufts University
Vytvorili biologické stroje. Takéto organizmy na Zemi ešte nikdy neexistovali. Foto – Douglas Blackiston/Tufts University

Keď jeden z biologických strojov zámerne poškodili, bunky sa opravili a stroj fungoval ďalej.

Kniha je vyrobená z dreva, no nie je strom – pri jej výrobe dostali bunky stromu iný účel a plnia novú funkciu.

Niečo podobné teraz vedci spravili s kmeňovými bunkami žaby a namiesto obojživelníka z nich vytvorili niečo celkom iné, v tomto prípade „živé roboty“. Nazvali ich „xenoboty“, majú menej ako milimeter, dokážu sa pohybovať, prežijú niekoľko týždňov, možno mesiacov, vedia pracovať v skupine a prepravovať mikronáklad.

„Sú to nové živé stroje,“ povedal v správe univerzity vo Vermonte odborník na robotiku a IT Joshua Bongard. „Nejde o tradičného robota ani známy druh živočícha. Je to nová trieda ľudského výtvoru: živý, programovateľný organizmus,“ dodal Bongard.

Vedec a jeho kolegovia opísali xenoboty v štúdii, ktorá vyšla tento týždeň v magazíne PNAS.

Nie sú ekologickou záťažou

Keď sa povie roboty, ľudia si obyčajne predstavia, že sú vyrobené z kovu a plastu. Ide o užitočné materiály, ktoré sú silné, trvácne a ohybné. No ako uvádzajú autori novej štúdie, majú tú nevýhodu, že predstavujú ekologickú záťaž – jedného dňa ich vyhodia a môžu skončiť ako odpad v mori. Navyše, niektoré materiály sú pre ľudské telo škodlivé, čo vylučuje, aby sa použili v medicíne.

Pri biostrojoch, ktoré sú vyrobené zo živých buniek, však tieto problémy odpadajú. „Xenoboty sú plne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie