Denník N

Tenisový komentátor Bidrman: Reči o psychickej labilnosti žien neznášam

Vojtěch Bidrman. Foto: O2 Sport.
Vojtěch Bidrman. Foto: O2 Sport.

Vojtěch Bidrman je tenisovým komentátorom od roku 2010. „Pokiaľ niekoho tenis prestáva baviť po hodine a pol, mal by sledovať iný šport. Napríklad šípky,“ hovorí.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako sa pripravuje na tenisové prenosy,
  • či hrozí, že zrušia Australian Open,
  • ako technológie menia tenis.

Viete hrať tenis?

To je moja obľúbená otázka. Priznám sa, že ho nehrám skoro vôbec. Päťkrát odbijem loptičku a už nevládzem – som na menej behavé športy.

Kedy ste ho začali sledovať? 

Vyrastal som skôr na futbale či hokeji. Zlom nastal až v roku 1998 počas Australian Open, ktoré vyhral Čech Petr Korda. Vtedy som si preň prvýkrát nastavoval budík na tretiu, štvrtú ráno.

Ako ste sa dostali k jeho komentovaniu?

Spočiatku som komentoval bejzbal, ale Galaxie Sport (dnes Nova Sport, pozn. red.) ho po štyroch rokoch prestala vysielať. Hľadali sme teda niečo iné a pripadol mi tenis. Počas pôsobenia v Radiožurnále som navštívil všetky grandslamové turnaje, no práca v rozhlase a televízii sa nedá porovnať. Ku komentovaniu tenisu som sa prvý raz dostal v roku 2008, na plný úväzok sa mu venujem od roku 2010.

Baví vás táto práca?

Pokiaľ by ma nebavila, nerobil by som ju. Som nesmierne šťastný, že ma živí niečo, čo zbožňujem aj po toľkých rokoch.

Neskĺzne človek po istom čase do rutiny?

Tenis je skvelý v tom, že sa odohráva každý mesiac v inej časti planéty. Na začiatku roka sa hrá v Austrálii, a tak vstávame veľmi skoro, v marci počas turnajov v USA zase ponocujeme. Vyhovuje mi, že sa postupne striedajú všetky časové pásma. Moja práca je vďaka tomu omnoho rozmanitejšia.

V jednom rozhovore ste povedali, že ste tenis sledovali ešte aj na vlastnej svadbe. Mysleli ste to vážne?

Považujem sa za človeka, ktorý má rád zveličovanie. No nech to uvediem na pravú mieru – nebolo to tak, že by som sa namiesto svojej nastávajúcej pozeral na výsledky do mobilu. V tomto rozhovore som chcel dať na známosť, že tenisom žijem aj v dni, keď ho práve nekomentujem. Robil som ho v období, keď som sa ženil, a tak mi napadlo takéto prirovnanie.

V čom je komentovanie tenisu špecifické?

Komentátor až tak veľa nerozpráva. Na rozdiel od kolektívnych športov musíte dodržiavať isté pravidlá.

Aké?

Počas výmeny by ste mali byť ticho. Doba sa však mení. Ešte v osemdesiatych rokoch, keď hrala Martina Navrátilová, sa nehovorilo ani počas gemov. Dokonca ani pri niekoľkých zhodách. Komentátor na konci každej hry stručne zhodnotil, čo sa stalo, a potom bolo opäť dlhé ticho. Dnes už taký John McEnroe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie