Denník N

Americký expert vysvetľuje špehovanie Shiffrinovej a tvrdí, že Vlhová môže získať dva glóbusy

Foto - tasr/Martin Baumann
Foto – tasr/Martin Baumann

Steve Porino je dlhoročným lyžiarskym komentátorom americkej NBC. V rozhovore vysvetľuje, ako vznikli obvinenia o špehovaní Mikaely Shiffrinovej Liviom Magonim, a hovorí, ako Američania vnímajú Petru Vlhovú. „Američania milujú rivalitu a oceňujú outsiderov, čo sedí aj na Petru,“ hovorí Porino.

Ako ste vnímali kauzu špehovania Mikaely Shiffrinovej trénerom Liviom Magonim?

Na začiatok by som povedal, že termíny ako špehovanie a špionáž vyfabrikovala talianska Gazzetta dello Sport. Nehovorili pritom ani so Shiffrinovou, ani s Magonim. Ski Racing a NBC pri lyžovaní postupujú spoločne a v našich výstupoch nikto tieto slová nikdy nepoužil. Gazzetta dokonca použila citácie, takže tomu už vôbec nerozumiem.

Ako to teda bolo?

So Shiffrinovou som hovoril v novembri. Vedel som, že ju občas rozrušuje, keď ľudia podnikajú špeciálne cesty, aby si nahrali na video jej tréning. Tak som sa jej spýtal, či by prijala sezónu, počas ktorej by nikto nesledoval, čo robia ostatní. Jej odpoveď poznáte. Slová ako špehovanie či špionáž napovedajú o porušovaní pravidiel a zákonov, čo nikto nikdy nenaznačoval. Shiffrinová dokonca vysvetlila, že aj keď sa jej to nepáči, ktokoľvek, kto si kúpi vstupenku, sa môže pozerať.

Livio neporušuje žiadne pravidlá, ale sám priznáva, že pri snahe filmovať Shiffrinovú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie