Denník N

Preventívny skríning odhalil rakovinu u desiatok ľudí. Kalavská sľubovala tri, plne sa rozbehol len jeden

Bývalá ministerka Andrea Kalavská pri programe prevencie rakoviny prsníka. Foto - TASR
Bývalá ministerka Andrea Kalavská pri programe prevencie rakoviny prsníka. Foto – TASR

Skríning dokáže znížiť počet ľudí, ktorí zomrú na rakovinu, aj o polovicu. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré s ním začali najneskôr.

Keď sa odchádzajúcej ministerky Andrey Kalavskej novinári pýtali, čo sa jej vo funkcii podarilo, medzi iným opakovala spustenie skríningov rakovinových ochorení. Išlo o tri programy – skríning rakoviny krčka maternice, prsníkov a hrubého čreva a konečníka.

Z troch sa však rozbehol reálne len skríning rakoviny hrubého čreva.

Cieľom skríningu je zachytiť možné onkologické ochorenie v počiatočnom štádiu, keď sa ešte dá liečiť a vyliečiť. Ide o prevenciu. Poisťovne pošlú listy, ktorými pozývajú svojich klientov na preventívne vyšetrenia, a to najmä vo veku, v ktorom je najväčšia pravdepodobnosť výskytu rakoviny.

Na mamografické vyšetrenie prsníka tak pozývajú ženy od 50 do 69 rokov, pri skríningu krčka maternice pozývajú ženy od 23 do 64 rokov. Ide o ženy, ktoré neboli na tieto ochorenia liečené a buď ešte neboli na vyšetreniach – na mamografii či cytologickom vyšetrení, alebo na ňom boli dávno.

Poistenci už nemusia ísť k svojim všeobecným lekárom či gynekológom po výmenný lístok, stačí sa objednať na vyšetrenie. Onkologické ochorenia patria spolu s kardiovaskulárnymi medzi najčastejšie dôvody smrti. Vďaka skríningu sa tak prípadné ochorenie môže odhaliť skôr, ako sa začnú prejavovať príznaky.

Mnohí pacienti totiž začínajú liečiť rakovinu až v pokročilom štádiu, čo znižuje pravdepodobnosť vyliečenia a aj prežitia. A je to aj finančne náročnejšie.

Z troch skríningov sa však rozbehol len jeden – skríning rakoviny hrubého čreva. Potvrdzujú to údaje z troch poisťovní, ktoré pozývali svojich klientov na vyšetrenia. Skríning rakoviny prsníkov len začína, pri skríningu rakoviny krčka maternice ešte ani neposlali pozývacie listy.

Ministerstvo hovorí, že skríningové programy budú pokračovať tento rok. „Od začiatku roka 2019 sa rozbehol skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka – pozvánky od zdravotných poisťovní doteraz dostalo spolu 20-tisíc poistencov,“ povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Išlo o pilotný projekt.

Na aké preventívne prehliadky máte nárok v dospelosti:

  • preventívna prehliadka u všeobecného lekára – raz za dva roky,
  • preventívna prehliadka u zubára – raz za rok,
  • preventívna prehliadka u gynekológa – raz za rok,
  • preventívna prehliadka od 40 rokov u urológa – raz za 3 roky,
  • preventívna prehliadka od 50 rokov v gastroenterologickej ambulancii – prehliadka konečníka a hrubého čreva – raz za desať rokov. U poistencov so zvýšeným rizikom ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka jedenkrát za 5 rokov.

Znížiť úmrtnosť môže aj o 60 percent

Do skríningu hrubého čreva a konečníka sa zapojila menej ako tretina oslovených ľudí, celkovo možnosť preveriť si svoje zdravie využilo 27 percent oslovených. To je podľa poisťovne Union pomerne malé číslo. „Zatiaľ je počet poistencov, ktorí na základe pozývacieho listu absolvujú skríningové vyšetrenia, nedostatočný,“ tvrdí najmenšia zdravotná poisťovňa na trhu.

Keďže ide o dlhodobý proces, očakávajú, že časom budú ľudia „k svojmu zdraviu pristupovať zodpovednejšie a účasť sa zvýši“. Aj keď záujem nie je vysoký, poisťovne hovoria, že reakcie ľudí na skríning sú dobré.

Na to, aby bol skríning úspešný, zapojiť by sa malo 80 až 90 percent pozvaných poistencov. „Pri kvalitnom skríningu je možné zachytiť viac ako 80 percent včasných štádií rakoviny, úmrtnosť sa všeobecne znižuje o 30 až 60 percent v závislosti od jednotlivých typov nádorových ochorení,“ tvrdí poisťovňa.

Pacientská organizácia Nie rakovine je s počtom ľudí spokojná. Ak by sa prirátali aj vyšetrenia, ktoré sa robia na preventívnych prehliadkach, bolo by to podľa združenia 45 až 50 percent ľudí v rizikovom veku.

Podľa údajov najväčšej štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ak sa rakovina u pacienta odhalí skoro, je významne vyššia šanca úspešného liečenia. Znižuje to aj náklady. Kým včasné zachytenie onkologického ochorenia vďaka preventívnej prehliadke alebo skríningu stojí rádovo okolo 50 eur, za liečbu rozvinutého štádia rakoviny prsníka alebo krčka maternice Všeobecná zaplatí rádovo do 5-tisíc eur. Pri pokročilých štádiách ochorenia s metastázami sú náklady na zdravotnú starostlivosť ešte vyššie, predstavujú aj viac ako 10-tisíc eur ročne na jedného pacienta.

Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia

Poisťovne: Záujem je malý

Reálne sa rozbehol len skríning rakoviny konečníka a hrubého čreva. Dôvera pozvala 5400 poistencov, na preventívne vyšetrenie prišlo menej ako 1500 ľudí. Z nich malo 120 ľudí pozitívny výsledok na krv v stolici. Príčina sa ďalej diagnostikuje.

Pri skríningu na rakovinu hrubého čreva a konečníka sa postupuje tak, že poistenci dostanú test na okultné krvácanie v stolici spolu s listom, môžu si ho tak urobiť doma. Ak je test pozitívny, mali by podstúpiť ďalšie vyšetrenia, najskôr kolonoskopiu.

Z najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovne prišlo na vyšetrenie 3500 poistencov. Pozitívny test mala viac ako desatina – takmer 400 ľudí. Len časť z nich podstúpila kolonoskopiu – 123 poistencov. Nádorové ochorenie sa potvrdilo u 32 pacientov.

Keďže skríning rakoviny krčka maternice ešte nezačal a skríning rakoviny prsníka prebieha len od jesene minulého roka, poisťovne ešte nemajú veľa údajov.

Dôvera ako druhá najväčšia poisťovňa pozvala na mamograf prsníkov takmer 7-tisíc žien. Na vyšetrenie prišlo len 301 žien, čo je 4,5 percenta. Na vyšetreniach zistili u dvoch žien nádor prsníka.

Najmenšia poisťovňa Union hlási „mimoriadne nízku“ účasť ich klientok na mamografických vyšetreniach. Pozvánku poslali 1800 ženám. Koncom januára chcú pozvať ďalších 8-tisíc žien.

Všeobecná zdravotná poisťovňa poslala pozvánku na bezplatné vyšetrenie mamografiou 17 tisícom žien, ktoré zatiaľ na mamografii nikdy neboli alebo boli pred viac ako dvomi rokmi.

„Predpokladá sa, že pri fungovaní 30 preverených mamografických pracovísk by mohlo preventívne mamografické vyšetrenie postupne absolvovať okolo 100-tisíc poisteniek Všeobecnej poisťovne ročne,“ tvrdí najväčšia štátna poisťovňa.

Aj keď sa skríning rakoviny krčka maternice ešte reálne nerozbehol, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa predpokladá, že ročne mohlo ísť na vyšetrenie pol milióna ich poisteniek.

Hlavné je, že sa začali. Pacienti sú však zmätení

Šéfka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková sa podieľa na spustení skríningov. Hlavné podľa nej je, že sa spustili, a dúfa, že sa v nich bude pokračovať.

„Bolo to už nevyhnutné, lebo sme posledná krajina z vyspelej Európy, ktorá skríningy nemala,“ hovorí. Dá sa podľa nej veľa kritizovať, skríningy majú veľa nedostatkov, ale hlavné je, že sa začali.

„Spustilo sa to po 13 rokoch vyjednávania so všetkými ministrami,“ hovorí. „Treba bývalú ministerku pochváliť, lebo po toľkých ministroch konečne niekto chápal, že to treba urobiť,“ hovorí.

Bol najvyšší čas, keďže u nás na rakovinu umierajú pacienti častejšie ako v Európe. Sme na tom horšie ako napríklad Česko. Máme tak podľa nej čo dobiehať. A aj skríningy sa podľa nej rozbehli až po sústavnom tlaku.

Čo treba vylepšiť? V skríningoch by sa podľa nej mala určite vylepšiť komunikačná kampaň. Aj združenie robilo kampaň, ale nemajú tak veľa peňazí, aby ju robili väčšiu. Aj na záujme ľudí o vyšetrenia podľa nej vidieť, že keď prebiehala kampaň, zapájali sa častejšie. „Kampaň ministerstva bola nedostatočná a slabo pripravená,“ hovorí. Podporu podľa nej neposkytli ani poisťovne.

Jedna kampaň podľa nej nezmení zmýšľanie ľudí. Výsledky komunikačných kampaní podľa nej vidieť až po 15 až 20 rokoch. Teda keď dospejú do rizikového veku ľudia, ktorí sa o prevencii učia od detstva. Potom podľa nej aj vo svete videli pokles úmrtí aj výskytu rakoviny, u ktorej sa dá robiť skríning. Preto treba podľa nej do vzdelávania zaradiť aj informácie o prevencii. Oni robia vzdelávania, kde hovoria mladým, aby presviedčali svojich rodičov a starých rodičov, aby išli na preventívne vyšetrenia, aby sa prípadné ochorenie zistilo čo najskôr.

Problém vidí aj v bariérach, s ktorými sa pacienti stretávajú. Poznajú ich vďaka tomu, že sa na nich pacienti obracajú. Pri skríningu hrubého čreva a konečníka je to kolonoskopia. Ak sa objaví v teste krvácanie v stolici, treba ísť práve na kolonoskopiu, aby určila, či ide o nádorové ochorenie. Španková kritizuje, že toto nepríjemné vyšetrenie pacientom dnes neuľahčujeme. Lekári nedostávajú preplatené napríklad injekcie proti bolesti alebo lokálnu či celkovú anestézu, aby to pacienti zvládli.

Pri rakovine prsníka je problém počet pracovísk, kde po mamografii dokážu urobiť aj ostatnú diagnostiku. „Pacientky nám telefonujú, že im na mamografii našli nález, ale nevedia, čo majú ďalej robiť. Musia si sami nájsť sono aj iné vyšetrenia. Ide o pacientky, ktoré sa boja o svoj život a sú dezorientované v systéme,“ hovorí prezidentka pacientskej organizácie.

Celkovo máme podľa nej len do 15 pracovísk, kde toto všetko vedia pacientke poskytnúť na jednom mieste. Tam ich pri skríningu smerujú. Ak však ide mimo skríning, môže prísť na mamograf, kde po náleze nevie, kam ďalej by mala ísť.

„S prekvapením sme zistili, aké to majú tieto ženy ťažké,“ hovorí.

So skríningmi by podľa nej chceli teraz začať aj iné odbornosti – urológovia s rakovinou prostaty, pneumológovia s pľúcami. Ale je potrebné, aby sa o seba starali aj pacienti a nečakali na pozvanie na vyšetrenie. Dnes máme podľa nej veľké možnosti, aby sme išli na mnohé preventívne vyšetrenia sami, ale nerobíme to.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie