Denník N

Princ Harry a Meghan chcú opustiť monarchiu a žiť v Kanade. Čakajú ich však samé komplikácie

Princ Harry s manželkou Meghan. Foto - tasr/ap
Princ Harry s manželkou Meghan. Foto – tasr/ap

Kanada nemusí byť pre Harryho a Meghan dokonalým novým domovom. Problém môžu mať s bezpečnosťou aj s daňami.

Začalo sa to rozprávkovo. Stretli sa v roku 2016 počas rande naslepo. On nevedel, že je známa americká herečka, ona, že je britský princ. Od začiatku si však rozumeli.

Atmosféra sa začala meniť už nasledujúci rok po oznámení, že sa princ Harry zasnúbil s herečkou Meghan Marklovou.

O týždeň neskôr uverejnil britský bulvárny denník Daily Mail článok o Marklovej údajných ambíciách. Spomínali sa predkovia jej mamy, ktorí pracovali ako otroci počas občianskej vojny v USA, pričom autori zmieňovali aj rodinu jej otca, v ktorej bola aj slúžka na zámku Windsor.

To však neodradilo nadšencov britskej kráľovskej rodiny. Májovú svadbu princa Harryho s vtedy Meghan Marklovou sledovali dve miliardy ľudí. O to viac, že si počas jej plánovania vymieňala Marklovej rodina z otcovej strany nevhodné odkazy cez médiá.

Naopak, chválila sa britská kráľovná Alžbeta II., ktorá svojmu vnukovi povolila sobáš s neurodzenou a rozvedenou herečkou.

O britskej monarchii sa hovorilo, že potrebovala svieži vietor, ktorý medzi múry paláca privial práve vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Potom však prišli útoky britského bulváru, na ktoré pár reagoval súdnymi žalobami a pred Vianocami aj odchodom do Kanady.

Minulý týždeň princ Harry s manželkou šokovali, keď oznámili, že sa vzdávajú svojich úloh v kráľovskej rodine a chcú byť finančne nezávislí. Bez ďalších detailov tiež uviedli, že svoj život chcú deliť medzi Britániou a Kanadou, kde bývalá herečka žila sedem rokov počas nakrúcania seriálu Kravaťáci.

Práve krajina, kde je takisto hlavou štátu britská kráľovná, sa spomína ako nový domov princa Harryho s manželkou a ich osemmesačným synom Archiem.

To, čo na prvý pohľad vyzerá jednoducho, však v sebe ukrýva viacero komplikácií, predovšetkým v súvislosti s povolením na pobyt, daňami či bezpečnosťou.

Bez vysokej školy a špeciálnych zručností

Kráľovná Alžbeta II. po stretnutí s členmi kráľovskej rodiny tento týždeň oznámila, že svojho vnuka s rodinou v ich plánoch podporuje.

Hoci Kanada patrí pod Commonwealth a na jej minciach je zobrazená babička princa Harryho, neznamená to, že jeho rodina tam bude mať špeciálny status. Dokonca by na základe uznesenia kanadského parlamentu (naposledy ratifikovaného v roku 1988) prišli o tituly a pravdepodobne by ich oslovovali civilnými menami. To by však nebol najväčší problém.

„Zákon o občianstve neobsahuje žiadne ustanovenia, ktoré by udeľovali kanadské občianstvo členom kráľovskej rodiny,“ uviedlo vo vyhlásení kanadské ministerstvo pre prisťahovalectvo, utečencov a občianstvo Kanady. „Na získanie trvalého pobytu v Kanade by sa museli prihlásiť prostredníctvom našich bežných procesov pre prisťahovalcov.“

Pri žiadosti o získanie trvalého pobytu v Kanade sa však vyžaduje, aby mal uchádzač určité „špecifické zručnosti“ alebo vysokú úroveň vzdelania.

Princ Harry neštudoval na vysokej škole, skončil ako vojenský dôstojník Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste.

„Veľmi pochybujem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie