Denník N

Záhadný vírus podľa Číny nakazil 62 ľudí. Vedci sa obávajú, že ich môže byť omnoho viac

Vedci stále s istotou nevedia, či sa tento vírus prenáša z osoby na osobu. Foto - TASR/AP
Vedci stále s istotou nevedia, či sa tento vírus prenáša z osoby na osobu. Foto – TASR/AP

Keď vypukla v roku 2002 epidémia syndrómu SARS, Svetová zdravotnícka organizácia obvinila Čínu z podhodnocovania skutočného počtu nakazených.

Čínske úrady identifikovali v ostatných týždňoch 62 prípadov zápalu pľúc. Epidémia je spojená s koronavírusom a vyžiadala si dve obete. Najmenej päť osôb je vo vážnom stave.

No podľa britských vedcov z londýnskej Imperial College sa mohlo nakaziť až 1 723 ľudí. Ich výpočty sú založené na hypotéze o zahraničných letoch.

Ohniskom koronavírusu je stredočínske mesto Wu-chan, ale dva prípady sa už vyskytli aj v Thajsku a jeden v Japonsku.

V blízkosti letiska vo Wu-chane žije 19 miliónov ľudí, no vedci upozorňujú, že denne do zahraničia cestuje len asi 3 400 osôb.

„Ak sa len od ľudí z tohto mesta nakazili tri osoby v iných krajinách, reálnych prípadov musí byť oveľa viac ako nahlásených. Je to znepokojujúce,“ citovala Al-Džazíra profesora Neila Fergusona podieľajúceho sa na výskume.

V krajine sa pritom blížia oslavy lunárneho nového roka, ktorý pripadá na 25. januára. Očakáva sa, že do Číny pricestuje najmenej 440 miliónov ľudí.

Zhruba 80 miliónov z nich by malo využiť leteckú dopravu. Letiská po celom svete reagujú zavedením špeciálnych opatrení. Všetci cestujúci z Wu-chanu budú musieť podstúpiť zdravotnú prehliadku v New Yorku, Los Angeles aj San Franciscu.

Čína tvrdí, že vírus sa neprenáša z osoby na osobu. Podľa oficiálnych predstaviteľov sú jeho pôvodcom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie