Denník N

Prečo Ústavný súd stopol moratórium? Lebo poslanci menili pravidlá volebnej kampane na poslednú chvíľu

Prezidentka Čaputová s novými ústavnými sudcami. Foto – Prezidentský palác
Prezidentka Čaputová s novými ústavnými sudcami. Foto – Prezidentský palác

Ústavný súd zverejnil dôvody, prečo zastavil 50-dňové moratórium na prieskumy.

Keby platilo moratórium schválené Smerom, SNS a kotlebovcami, tento týždeň by sme už nespoznali najnovší prieskum Focusu, ktorý ukazuje rastúcu ĽSNS a jej šancu na víťazstvo vo voľbách.

Zastavenie tohto moratória bolo prvým dôležitým rozhodnutím nových ústavných sudcov.

Napokon 50-dňové moratórium neplatí, pretože ešte pred Vianocami stihli ústavní sudcovia vyhovieť žiadosti prezidentky Zuzany Čaputovej a pozastavili účinnosť spornej novely o volebnej kampani. V platnosti teda ostáva 14-dňové moratórium.

Ústavný súd teraz zverejnil aj dôvody svojho rozhodnutia.

Sudcovia zdôraznili, že Ústavný súd pristupuje k pozastaveniu účinnosti napadnutých ustanovení výnimočne. V rozhodnutí sa píše o „bezprostrednom ohrození základných práv a slobôd“.

Poslanci nemajú meniť pravidlá kampane, keď sa už začala

V uznesení ústavní sudcovia vyčítajú Národnej rade, že novelu prijala veľmi krátko pred voľbami. „Nekonala s takou mierou zdržanlivosti, akú bolo potrebné očakávať vzhľadom na čas, v ktorom túto zmenu prijala, keďže takpovediac ‚zmenila pravidlá hry počas hry‘.“

Ústavní sudcovia netvrdia, že by parlament nemal meniť existujúce zákonné pravidlá volebnej kampane či ich úplne nahradiť novými. „Túto právomoc by však mala Národná rada využiť v dostatočnom časovom predstihu,“ odkazujú ústavní sudcovia poslancom.

Čiže ak chcela vládna väčšina meniť pravidlá, mala to urobiť omnoho skôr ako na sklonku volebného obdobia, a to preto, aby sa „všetci aktéri a adresáti prijatých zmien vedeli na zmenené alebo nové pravidlá pripraviť“.

Poradca prezidentky Peter Kubina, ktorý ju aj zastupuje na Ústavnom súde, upozornil na argument ústavných sudcov, že „Národná rada teda schválila zmenu v právnej úprave, ktorá je súčasťou pravidiel volebnej kampane, v čase, keď volebná kampaň pre voľby do Národnej rady konané 29. februára 2020 už začala a prebiehala“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie