Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O rozhovore Angely Merkelovej pre Financial Times a jej obavách z Číny a z vývoja vo svete

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto – TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto – TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dáva rozhovory médiám len zriedka, aj preto vzbudí každý z nich veľkú pozornosť. Tentoraz poskytla veľký rozhovor denníku Financial Times, ktorý z neho najprv urobil analytický článok, ale zaujímavejší je prepis rozhovoru, ktorý zverejnil neskôr.

Merkelová hovorí opatrne, ale aj tak povedala niekoľko zaujímavých vecí, ktoré stoja za citovanie. Samozrejme, práve končiaci šéfredaktor FT Lionel Barber sa občas neodbytne pýtal na brexit, ktorý Merkelová považuje za „budíček“ pre Európsku úniu, a je jej odchodu Británie ľúto, súčasne však upozorňuje na niektoré príčiny.

Británia sa pod vedením Tonyho Blaira ponáhľala uplatniť bez obmedzení voľný pohyb osôb, inými slovami, „chcela, aby všetci obyvatelia východnej Európy mali okamžitý voľný vstup na britský pracovný trh“. Nemecko vtedy zaviedlo prechodné obdobie s obmedzeniami, „za čo sme boli kritizovaní, lebo napríklad naši poľskí susedia museli sedem rokov čakať“. Británii sa vtedajšie rozhodnutie vyplatilo, lebo „výrazne ťažila“ z príchodu nových pracovných síl. Na druhej strane, „nastal problém s integráciou detí do miestnych škôl a malo to dosah aj na zdravotníctvo“.

Merkelová tak naznačuje, že za brexit môže čiastočne nespokojnosť Britov s prílivom imigrantov z východnej Európy, ktorého príčiny sú práve v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie