Denník N

V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej ide vypovedať Haščák, Kočnerov bankár

V pondelok má na súde vypovedať aj šéf Penty Jaroslav Haščák. Čo má spoločné s Marianom Kočnerom? Text vyšiel v Magazíne N Kočnerova mafia a spája viaceré staršie zistenia o Haščákovi a Kočnerovi.

Bola streda 17. januára 2018, mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Dopoludnia o 11.11 poslal Marian Kočner SMS správu šéfovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi: „Inak pracujem na odj…ní čuráka.“

Haščák mu odpísal: „Povieme si, keď budeme spolu.“

Šokujúci esemeskový rozhovor sa objavil v uznesení o obvinení Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Šéf vyšetrovacieho tímu Peter Juhás špekuloval, či komunikácia nesúvisí s vraždou Jána Kuciaka a či novinár nemal byť tým čurákom, ktorého myslel Kočner.
Hoci sa novinári snažili zistiť, či sa aj Haščák nepodieľal na financovaní ich sledovania, dôkazy na to stále chýbajú.

Kočnerov poskok Peter Tóth svedčí iba o tom, že sledovanie financoval aj Norbert Bödör. Haščáka z toho vynecháva. Až tak, že je to podozrivé.

Tóthov mobil ukázal, že mal blízky vzťah s hovorcom Penty Martinom Dankom a že im napríklad zabezpečoval trolling na internete, ak sa niekde preberali zdravotnícke témy. Tóth aj Danko tvrdia, že zadarmo, hoci zadarmo takéto veci nikto nerobí.

Nevedel som, že by mohol byť násilný

Ale späť k esemeske. Haščák najprv nemal vysvetlenie. „Pýtal som sa pána Haščáka, vôbec netuší, o čo ide, a nevie si takúto komunikáciu s Kočnerom vôbec vybaviť,“ vyhlásil hovorca Penty Danko. O niekoľko dní si šéf Penty spomenul vo veľkom rozhovore pre Aktuality.

„V tejto chvíli som však na 95 až 99 percent presvedčený, že esemeska súvisela s vyšetrovaním Pavla Ruska,“ vyhlásil.

V novembri 2017 mu podľa neho Kočner povedal, že prípad objednávky vraždy Ruska má rovnaký vyšetrovateľ ako Gorilu, a prišlo mu to podozrivé. On mal byť ten čurák, ktorého chceli odstrániť. Nie vraj fyzicky, ale iba z prípadu. Chceli vraj naňho podať oznámenia na inšpekciu, aby mal problémy. To sa aj stalo, ale Lukáš Kyselica (dnes kandidát číslo 3 za stranu OĽaNO) všetko ustál.

Haščák hovoril, že s Kočnerom sa potom aj osobne stretol 25. januára 2018, ale vraj sa už k prípadu nevrátili.

„Formuláciu ‚povieme si, keď budeme spolu‘ používam často aj vtedy, keď ma niečo nezaujíma a nemám chuť sa o tom baviť,“ tvrdil Haščák.

Novinárom odporúčal iné oči: „Pozeráte sa na to dnešnými očami, keď je obvinený z objednávky vraždy. Ale treba sa na to pozerať tak, že čo som si o ňom mohol myslieť v čase, keď mi napísal tú esemesku.“

Haščák vraj nevedel, že Kočner by mohol byť násilník.

„Prvýkrát sme sa stretli niekedy v roku 1998 alebo 1999.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie