Denník N

Kiskov podpredseda Luciak: Za ľudí nie je „nová SDKÚ“, zmenila sa doba aj politika

Michal Luciak. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Luciak. Foto N – Vladimír Šimíček

Štrnásť rokov bol členom SDKÚ, pôsobil ako pravá ruka Lucie Žitňanskej, dnes je podpredsedom strany Za ľudí, ktorý obhajuje návrh strany na zmenu volebného systému.

Michal Luciak je podpredseda strany Za ľudí. V rozhovore hovorí:

  • v čom sa líši a v čom podobá Kiskova strana a SDKÚ,
  • či sa ľahšie kampaňovalo dnes alebo v roku 2012,
  • ako sa dostal do Prezidentského paláca a aký je Andrej Kiska,
  • prečo strana navrhuje meniť volebný systém.

Patríte k menej známym podpredsedom strany Za ľudí, aj keď, paradoxne, ste v politike – spolu s Janou Žitňanskou – dlhšie než zvyšok vedenia strany Andreja Kisku. Ako na vás reagujú sympatizanti strany v regiónoch? Spoznávajú vás alebo sa pýtajú, ktorý vy ste?

Pred našimi stretnutiami s voličmi v regiónoch, samozrejme, vždy prebieha istá propagácia v meste, kde práve sme, ľudia teda majú možnosť uvidieť moju fotografiu a meno už predtým. Ale je fakt, že moja poznateľnosť je v porovnaní s ostatnými v strane oveľa nižšia. No vždy nájdem spôsob, ako sa predstaviť, a potom už komunikácia prebieha úplne normálne.

Našiel som si, že ste už ako 22-ročný v roku 2002 za SDKÚ kandidovali na miestneho poslanca v Rači. Ako ste sa vlastne dostali k politike?

Otázka je, čo sa myslí pod vstupom do politiky. Do politickej strany, teda do SDKÚ, som vstúpil – ak sa nemýlim – už v roku 2000 alebo 2001.

To ste mohli mať asi dvadsať rokov.

Presne tak.

Čo takého mladého človeka láka na členstve v politickej strane? Trúfam si povedať, že také niečo nebolo cool už v tom čase.

Nebolo, to je pravda. Ja som sa v roku 1998 vrátil na Slovensko z Prahy, kde som maturoval a kde sme v tom čase s rodičmi bývali. Prijali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie