Denník N

Aj Čistý deň je Kočnerov svet

Zuzana Miková Tománková. Foto - TASR
Zuzana Miková Tománková. Foto – TASR

Čistý deň je učebnicový príklad, ako fungovala ríša na čele s nevoleným vládcom Marianom Kočnerom.

Väčšina ľudí si bude Čistý deň pamätať ako miesto, kde bolo možné beztrestne zneužívať maloleté klientky, ktoré sa „liečili“ z drogovej závislosti, a prípadne to, že kauza sa vliekla ako na Slovensku, že opozícia sa pokúsila preto odvolať ministra, že kadekto mykal plecom, veď miesta obývané nedôveryhodnými feťáčkami sú dejiskom zneužívania všade na svete.

V nedeľu bol zverejnený dôkaz, že šéfka Čistého dňa dovolenkovala s Kočnerom. A preto sa oplatí pripomenúť, že zádrhy v tejto kauze boli zákonité, plus fakt, že sexuálne zneužívanie bolo iba akýmsi bonusom. Hlavný dôvod existencie „neziskovky“ bol ekonomický. Fotografia z člna v Chorvátsku je pre niekoho hrejivou letnou spomienkou, pre iného zobrazením kúska štátnej správy.

Pestuje sa taký naratív, že na sociálne služby spojené s maloletými deťmi nie sú na Slovensku peniaze (a posielajme do detských domovov plyšové hračky). Nič nie je vzdialenejšie pravde.

Realita je, že na jedno „štátne dieťa“ štát dáva konkrétnym subjektom vyše tisíc eur mesačne, takže stačí mať ľahko podnikavého ducha a – prísun klientov. Keďže sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Čistý deň

Marian Kočner

Komentáre

Teraz najčítanejšie