Denník N

Cukor zabíja častejšie ako arzén. Dokonca aj strach a stres môžu pôsobiť ako jed, vraví toxikológ

Toxikológ Miloslav Pouzar a jeho "obľúbený" arzén. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Toxikológ Miloslav Pouzar a jeho „obľúbený“ arzén. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Laikov najčastejšie zaujíma, či je nejaký jed nezistiteľný, vraví toxikológ Miloslav Pouzar. Odpoveď ich však často sklame, žiadna nezistiteľná látka totiž neexistuje.

„Analytická chémia dnes dokáže určiť prítomnosť prakticky akejkoľvek látky v koncentráciách aj hlboko podtoxických. To je aj dôvod, prečo dnes šalieme z chemizácie životného prostredia. Ak urobíme analýzu vody, nájdeme v nej, čokoľvek chcete,“ vraví.

Toxikológia je veda, ktorá oplýva množstvom pozoruhodných paradoxov, Pouzar preto v rozhovore pre český Deník N vysvetľuje, ako je možné, že strach z radiácie môže byť ničivejší než samotné ožiarenie a že akútne netoxický cukor nás otrávi pravdepodobnejšie než prudký jed.

Z akej otravy má strach toxikológ?

Napríklad z plesnivého chleba. Plesňové toxíny sú zvyčajne oveľa toxickejšie ako väčšina pesticídov. Som dosť úzkostlivý na plesnivé veci v chladničke, ale možno je to len trochu obsesia. Bol by som veľmi opatrný pri rôznych kombináciách liekov, čo je, mimochodom, veľká téma súčasnej toxikológie. A keď idem do domu, ktorý nepoznám a kde sa kúri, pozerám, ako vyzerá komín.

Pre otravu oxidom uhoľnatým?

Podľa štatistík ide v Česku o najbežnejšiu príčinu akútnych otráv vedúcich k úmrtiu… Dobre, trochu vašu otázku zľahčujem, ale všeobecne platí, že z hľadiska bezprostredného ohrozenia toxickými látkami žijeme vo veľmi bezpečnom prostredí. Viac než „jedov“ sa bojím jazdiť autom.

Mám tiež celkom dôveru v české kontrolné orgány, ako je Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia, Štátna veterinárna správa, Česká obchodná inšpekcia… Hoci keď vrcholila metanolová kauza, patril som k tým, čo nabádali k najväčšej opatrnosti. Keď sa ma ľudia chodili pýtať, vravel som im, nech radšej vylejú viac, ako je nutné.

V súvislosti s metanolovou kauzou sa riešilo, či práve kontrolné orgány nezlyhali.

Viete, ten nápad, že niekto zmieša v pomere dva ku jednej metanol s etanolom a bude ho predávať, bol taký neuveriteľný, že by nenapadol ani autorovi sci-fi. Niečo také stupídne! Absurdné! Chápem, že keď sa s tým inštitúcie začali stretávať, najprv vôbec nerozumeli, čo sa deje.

Mám podobnú osobnú skúsenosť. Zbieral som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie