Denník N

Poradca Čaputovej: Objavili sa aktéri, ktorí škodia našej zahraničnej politike

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre Kisku aj Čaputovú platí, že keď nastúpili do úradu, tak ich prekvapilo, akú veľkú časť z ich práce tvorí zahraničná politika, hovorí expert na bezpečnosť a zahraničnú politiku Prezidentského paláca Peter Bátor.

Hovorí o sebe ako o nudnom úradníkovi, no na Instagrame má vyše 20-tisíc sledovateľov. S Petrom Bátorom, poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej pre zahraničnú politiku a bezpečnosť, sme sa rozprávali:

  • s ktorým svetovým lídrom si prezidentka zatiaľ najlepšie porozumela,
  • aké cesty má naplánované na rok 2020,
  • ako si Vojenské spravodajstvo podkopalo autoritu,
  • čo sú najväčšie hrozby pre Slovensko a svet.

Z nuly ste na Instagrame vyskočili na vyše 20-tisíc followerov. Bol to len fór alebo aj nejaký zámer? 

Bol to fór. Na začiatku som mal dokonca problém vidieť svoje fotografie v online priestore. Až som mal pocit, že ten profil je robený proti mojej vôli. (úsmev)

Nebol to váš nápad? 

Bola to viac stávka večer pri pive. Neveril som, že kombinácia úradníka so suchým výrazom môže hocijakým spôsobom fungovať.

Kto vám s vedením účtu pomáha? 

Jeden bývalý kolega a dve súčasné kolegyne. Posledné mesiace robím väčšinu obsahu ja. Za fotografie a niekedy aj vtipné komentáre vďačím okoliu, najmä kolegom v práci.

A je to nakoniec celkom úspešné…

Tie čísla sú pre mňa neuveriteľné a absolútne neočakávané. Ale dnes to už nie je len o zábave. Snažím sa popri úradníckom humore o dve veci: ponúknuť pohľad do zákulisia práce Prezidentského paláca a všeobecne zahraničnej politiky. A robiť osvetu o úradníctve. Že aj úradník môže byť tiež človek. Je to istým spôsobom reklama na úradníctvo.

Takže to už bude menej o spinkách? 

Zo spinky sa stala absolútna celebrita, určite teda zostane. Nerozumiem, ako sa to stalo, ale už niekoľko mesiacov dostávam vďaka svojim sledovateľom zábery spiniek z celého Slovenska a sveta. Všetky možné tvary.

Baví sa na tom aj vaša šéfka, prezidentka?

Od začiatku mala k tomu pozitívny prístup a viackrát ju to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie