Denník N

Tých náhod je príliš veľa: Maruniaková a Cviková v talári zrejme skončia

Marian Kočner počas pojednávania v kauze zmeniek, ktoré viedla Zuzana Maruniaková, bežne písal do mobilu. Foto – N
Marian Kočner počas pojednávania v kauze zmeniek, ktoré viedla Zuzana Maruniaková, bežne písal do mobilu. Foto – N

Už výberové konanie, vďaka ktorému sa Zuzana Maruniaková a Denisa Cviková stali v roku 2013 sudkyňami, nesie veľa známok ovplyvňovania.

Pred siedmimi rokmi sa súdna rada zaoberala otázkou, či sa Zuzana Maruniaková a Denisa Cviková majú stať sudkyňami. Mali vynikajúce hodnotenia a členovia súdnej rady vyzdvihovali ich kvality.

Aj vďaka tomu sa obe sudkyňami stali. Od jesene, keď vyplávali na povrch podozrenia Kočnerovej Threemy, sa im súdna rada opäť venuje. V utorok ich prípad uzavreli.

Výsledkom je odporučenie pre predsedníčku rady Lenku Praženkovú, aby navrhla ich disciplinárne stíhanie. Obom hrozí vyzlečenie z talára, pretože zo zistení takzvanej osobitnej komisie súdnej rady vyplýva, že stratili sudcovskú spôsobilosť. Praženková potvrdila, že návrhy podá.

Maruniaková je podozrivá, že na objednávku rozhodla v prospech Mariana Kočnera kauzu vyše osemmiliónovej zmenky voči televízii Markíza. Cviková ako skúsená sudkyňa mala zasa pôsobiť ako „pedagogický dozor“ nad Maruniakovou. Sudkyne priznávajú, že sú kamarátky a aj to, že sa dobre poznajú s Jankovskou. Práve tá si mala o nich písať s Kočnerom cez Threemu.

Nová právomoc, veľké pochybnosti

Okrem disciplinárneho stíhania musela súdna rada rozhodnúť aj o tom, čo urobí s návrhom ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) dočasne pozastaviť výkon obom sudkyniam. Teda dostať ich dočasne, minimálne na polroka, mimo súdnej siene.

Ide o novú právomoc, ktorú minister získal koncom minulého roka. Sám ju v parlamente presadil. Návrh odôvodnil len informáciami z novinových článkov, čo mu členovia súdnej rady vyčítali. Skonštatovali, že ak by nemali závery prešetrovania vlastnej osobitnej komisie, tak by Gálovmu návrhu nevyhoveli.

Sudkyňa Zuzana Maruniaková. Foto N – Vladimír Šimíček

To sa stalo v prípade sudkyne Maruniakovej. Tá je na rodičovskej dovolenke, nepojednáva, a teda nevideli dôvod, prečo jej majú pozastaviť výkon funkcie.

Pri Cvikovej návrhu ministra vyhoveli. Od stredy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Slovensko

Teraz najčítanejšie