Denník N

Slovenský vedec objasnil pôvod chameleónov. Nový druh pomenoval po „kráľovi Madagaskaru“ Beňovskom

Umelecké stvárnenie vyhynutého druhu chameleóna Calumma benovskyi, ktorý je pomenovaný po cestovateľovi a dobrodruhovi Móricovi Beňovskom. Autor – Connor Ross
Umelecké stvárnenie vyhynutého druhu chameleóna Calumma benovskyi, ktorý je pomenovaný po cestovateľovi a dobrodruhovi Móricovi Beňovskom. Autor – Connor Ross

Odpovede poskytla 18 miliónov rokov stará lebka chameleóna aj morské prúdy.

Tú skamenelinu objavili v Keni v roku 1992, no vedecký prelom spôsobila až tento január. Reč je o lebke chameleóna starej 18 miliónov rokov ukrytej v kúsku horniny.

Vďaka unikátnemu nálezu slovenský paleontológ Andrej Čerňanský z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a jeho tím zistili, že chameleóny nepochádzajú z Madagaskaru, ako sa pôvodne predpokladalo, ale z kontinentálnej Afriky.

O prevratných zisteniach vedci informovali v januárovom článku časopisu Scientific Reports.

K fosílii uloženej v národnom múzeu v kenskom Nairobi sa slovenský vedec snažil dostať od roku 2012, no pokusy opakovane zlyhávali. „V Keni nie je CT, preto som chcel lebku oskenovať v Európe. Odpoveď bola, že sa fosília nesmie vyviezť, takže to padlo,“ hovorí pre Denník N Čerňanský.

Keď nevyšli ani ďalšie pokusy lebku preskúmať, vedec prestal dúfať. Prelom nastal až koncom roka 2018. „Zavolal mi kolega zo Senckenbergovho výskumného inštitútu vo Frankfurte, kde som v minulosti pôsobil, že sa mu lebku podarilo oskenovať v Južnej Afrike, a poslal mi CT dáta lebky,“ povedal paleontológ o nečakanej správe.

Fosília sa podobá na chameleóny z Madagaskaru

Na zemi žije okolo 300 druhov chameleónov, z nich zhruba polovica na Madagaskare. Aj preto si vedci dlho mysleli, že tento ostrov ležiaci pri východnom pobreží Afriky je ich pôvodnou domovinou. Z neho sa mali rozšíriť do kontinentálnej Afriky a odtiaľ ďalej.

Čerňanského výskum však ukázal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie