Denník N

Keď sa politik nebojí ísť medzi ľudí

Jaroslav Kubera. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Jaroslav Kubera. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Zosnulý predseda českého senátu ukázal, ako môže byť demokratický politik aj v týchto časoch úspešný. Ak sa neodtrhne od svojich voličov.

Zosnulý predseda českého senátu Jaroslav Kubera bol natoľko svojrázny „týpek“, že môže byť skresľujúce z jeho politického úspechu vyvodzovať všeobecné poučenie. Napriek tomu je to možné a užitočné aj pre Slovensko.

Kubera bol i v celoštátnom meradle jedným z najúspešnejších a najznámejších českých politikov nie napriek tomu, ale práve preto, že vždy zostal výrazným a úspešným lokálnym politikom. Bol najlepším príkladom kariéry budovanej zdola a kariéry, ktorá sa nikdy neodtrhla od lokálnych koreňov a svojich konkrétnych voličov.

Medzi primátormi významnejších miest držal absolútny rekord v tom, ako dlho svoj úrad zastával. Vyhral šesť komunálnych volieb, na čele severočeských Teplíc stál 24 rokov a napriek mnohým oprávneným výhradám tomuto dlho upadajúcemu mestu pomohol.

Veľmi zaujímavé je však to, ako kolegovia politici na Kuberu spomínali a čo všetko tým prezradili sami o sebe. Zhodli sa obvykle na tom, že Kuberovými najlepšími a až unikátnymi vlastnosťami boli – okrem toho, že bol zábavný – priamosť, úprimnosť, pragmatickosť, schopnosť nachádzať jednoduché riešenia a schopnosť dohodnúť sa.

Azda najčastejšie však hovorili o tom, aká mimoriadna bola jeho schopnosť byť zrozumiteľný a získavať si dôveru ľudí. Mal k nim vraj skutočne blízko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie