Denník N

Študentka medicíny: Lekári neodchádzajú zo Slovenska kvôli tisícke navyše

Júlia Bartková. Foto - archív Júlie Bartkovej
Júlia Bartková. Foto – archív Júlie Bartkovej

„Prajem si ostať na Slovensku, ale obávam sa, že budem musieť odísť,“ hovorí študentka šiesteho ročníka medicíny Júlia Bartková.

Čo hovoríte na hrozby predsedu Smeru Roberta Fica, že ak študenti medicíny odídu do zahraničia, budú musieť vrátiť náklady na štúdium?

Myslím si, že to je zatváranie očí pred skutočným problémom slovenského zdravotníctva. A tiež je to diskriminovanie určitej vybranej skupiny ľudí. Aj študenti z iných vysokých škôl odchádzajú do zahraničia, tak prečo majú platiť iba študenti medicíny?

Prečo sa politici nepýtajú práve študentov medicíny a lekárov, z akého dôvodu odchádzajú preč? Po vyštudovaní náročného štúdia začínate pracovať v nemocniciach s veľakrát obmedzenou možnosťou ďalšieho rozvoja, vedeckého výskumu a často slabým technickým vybavením. A k tomu všetkému nemáte ani možnosť vytvoriť si životný štandard, lebo finančne ohodnotenie nie je v súlade s neustálym vyvíjaným tlakom na zdravotníckych pracovníkov. Lekári často odchádzajú práve aj za ľudskejšími a dôstojnejšími pracovnými podmienkami.

Chystá sa do zahraničia veľa vašich spolužiakov?

Práveže som si všimla, že moji spolužiaci aj študenti z ročníka, ktorí končili pred nami, si viac prajú ostať práve na Slovensku.

Naozaj to nie je tak, že mladí lekári idú do zahraničia len kvôli lepšiemu zárobku. Nie je jednoduché opustiť rodinu, priateľov, začínať v novej krajine. Koľkí to urobia len preto, aby mali o tisícku viac?

Podľa mňa ten, kto si dokáže nájsť uplatnenie v odbore, ktorému sa chce venovať, a navyše v nemocnici, ktorá nie je úplne od ruky, zostáva na Slovensku. Mnohí zvažujú prácu v zahraničí až vtedy, keď si tu uplatnenie nenájdu.

Aj pre vás bolo prvou voľbou Slovensko?

Žiadosti som si dávala prvotne na Slovensku a veľmi som si priala, aby to vyšlo. Ale zatiaľ to nevyzerá veľmi ružovo. Mala som problém vôbec získať pozvanie či šancu ísť na pohovor. Z vyše desiatky poslaných žiadostí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Robert Fico

Rozhovory

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie