Denník N

Na Slovensku zomierajú ľudia, ktorí chceli rakovinu poraziť marihuanou alebo rastlinami

Najúspešnejším hoaxom roku 2017 bol článok anonymného webu, ktorý tvrdil, že rakovina nie je choroba.
Najúspešnejším hoaxom roku 2017 bol článok anonymného webu, ktorý tvrdil, že rakovina nie je choroba.

Hoaxy môžu zabíjať. Aj na Slovensku sa objavili prípady, že pacienti pod vplyvom dezinformácií odmietli onkologickú liečbu. Štát sa na tento fenomén len prizerá.

Janinej tete diagnostikovali rakovinu prsníka. Myslela si, že ju porazí receptami, ktoré našla na internete. Skúšala sa liečiť bylinkami a takzvanými Fénixovými slzami – veľmi silným extraktom z marihuany.

„Volala som jej manželovi, môjmu ujovi. Presviedčala som ho, aby to teta nebrala na ľahkú váhu a riadila sa pokynmi onkológov. Bohužiaľ, oni si mysleli, že to zvládnu sami bez lekárov,“ hovorí Jana.

Na internete funguje viacero zväčša anonymných stránok, ktoré ľuďom tvrdia, že marihuana či konopné oleje dokážu človeka vyliečiť z rakoviny. Podľa lekárov ich užívanie môže pomôcť pri nevoľnosti po chemoterapii, v žiadnom prípade však nemôže nahradiť štandardnú liečbu.

Janina teta v januári 2019 zomrela.

Príbeh druhý. Rakovinu prsníka diagnostikovali aj šesťdesiatničke, pani Marte. Syn jej následne preposlal hromadný e-mail, ktorý mu pred tým pristál v schránke. Obsahoval článok s titulkom: „Rakovina nie je choroba, ale biznis. Takto s ňou zatočíte.“

Išlo o jeden z najúspešnejších hoaxov slovenských sociálnych sietí. Publikoval ho anonymný web Domáca liečba, ktorý je prepojený s obchodníkom s výživovými doplnkami Jozefom Buzgom. Článok odrádzal ľudí od toho, aby verili onkológom.

Pani Marta si ho prečítala, ale nenechala sa ním odradiť. S rakovinou v spolupráci s lekármi naďalej bojuje.

Anonymný web Bádateľ už niekoľko rokov šíri fámy o tom, že lekári pred ľuďmi taja údajné zázračné prípravky na rakovinu.

Aloe vera a bylinky z Kórey

Eva Bacigalová vedie občianske združenie Amazonky, ktoré zastrešuje ženy, ktorým diagnostikovali rakovinu prsníka. Aj ona nedávno zažila podobný príbeh.

Išlo v ňom o mladú mamu, ktorá úspešne absolvovala prvú fázu chemoterapie. Potom sa jej však choroba vrátila a ona sa rozhodla liečiť sa konzumáciou rastliny aloe vera.

„Tejto metóde bola veľmi oddaná, všetkým nám to ponúkala, nechcela si to nechať vyhovoriť. Bohužiaľ, už nie je medzi nami,“ hovorí Bacigalová.

Celkové počty pacientov, ktorí odmietli spolupracovať s lekármi, dostupné nie sú. Podobný typ štatistiky úrady nevedú. Existujú len osobné skúsenosti konkrétnych onkológov.

„Tieto prípady pribúdajú hlavne vinou sociálnych sietí a vinou nezodpovedných webových stránok, ktoré zaplavujú internet svojimi článkami,“ hovorí dlhoročný onkológ Štefan Korec.

Denníku N rozprával príbeh tridsiatnika, ktorý trpel rakovinou žalúdka. Lekári mu povedali, že jediná cesta spočíva v tom, že mu žalúdok odstránia.

„Išlo by o veľmi radikálny zákrok, ktorý by mal trvalé následky. Bez žalúdka sa dá žiť, ale človek musí zásadne zmeniť svoj život,“ hovoril Korec.

Muž mal podľa neho dobrú prognózu, že sa rakoviny zbaví, napokon však zákrok odmietol – uveril, že ho z rakoviny dostane bylinkár.

„Myslel si, že sa dokáže vyliečiť pomocou byliniek, ktorými údajne liečia v Južnej Kórei. Keď zistil, že mu to nezaberá, bolo už neskoro a zomrel,“ spomínal Korec.

Prečo tieto hoaxy fungujú?

Nielen onkológ Korec vidí za rozmachom zdravotníckych hoaxov sociálne siete. Denník SME a Denník N si pred časom mapovali, ktoré boli tie najzdieľanejšie hoaxy za rok 2017. Prekvapujúco nevyhrali ani migranti, ani fámy o amerických konvojoch, ale šarlatánske články o rakovine.

Tisíce zdieľaní mal už spomínaný článok o tom, že rakovina nie je choroba, ale biznis. Nasledovali články o tom, že rakovinu vyliečia zmrazené citróny alebo cvikla. Všetky pochádzali z anonymného webu Domáca liečba.

Tento typ článkov okrem iného využíva náchylnosť ľudí veriť konšpiračným teóriám. Čitateľov presviedča, že lekári, štát či farmaceutické firmy pred pacientmi utajujú údajne zázračné prípravky na rakovinu, pretože sú súčasťou sprisahania.

Na ukážku pár titulkov webu Bádateľ, ktorý má na Facebooku 60-tisíc fanúšikov: „Konope lieči rakovinu a štátne úrady to celý čas vedia“, „Farma firmy ho pred nami schovali. Ovocie liečiace rakovinu, o ktorom by mal vedieť každý“, „Viete, že stromy liečia? Onkológ vám o tom nepovie“.

 „Špinavý obchod“

Denník N o tomto fenoméne prvýkrát podrobnejšie písal v januári 2018. Upozornili sme, že veľkým producentom zdravotníckych hoaxov sú weby Domáca liečba a Bádateľ, ktoré často len prekladajú články z podobne zameraných stránok v USA.

Tieto články zároveň obsahujú internetovú reklamu. Špeciálne web Bádateľ ešte donedávna promoval rôzne výživové doplnky za desiatky eur, ktoré predával podnikateľ Buzgo cez svoj internetový obchod Dr. Buzgi.

Jeho hlavným artiklom boli fľaštičky Spirulina Vulcanica (granulát zo sinice), ktoré štandardne ponúkal za 50 eur a podsúval pri nich dojem, že môžu účinkovať na rakovinu. „Je to špinavý obchod s ľudskou tragédiou,“ komentoval to onkológ Korec.

Takto vyzerali v roku 2018 články webu Bádateľ: boli plné reklamy na produkty, ktoré predával e-shop Dr. Buzgi

Web Bádateľ pokračoval v tejto produkcii aj počas roka 2019. Vo februári vypustil na Facebook článok, ktorý presviedčal ľudí, že liečba chemoterapiou zabíja.

„Vedci potvrdili, že chemoterapia v skutočnosti rakovinu ďalej šíri,“ znel titulok článku, ktorý mal doteraz viac než 10-tisíc „lajkov“, komentárov a zdieľaní.

Šarlatán si čas nájde

Tento typ článkov môže fungovať zvlášť na ľudí, ktorým štandardná liečba nezaberá alebo ktorí sa trápia s bolestivými vedľajšími účinkami. Takéto chvíle využívajú aj rôzni podvodníci, ktorí využívajú ťažké životné situácie onkologických pacientov.

Onkológ Korec to popisuje na príklade pacienta, ktorý v dôsledku chemoterapie vracia, navyše nemá istotu, že ho definitívne vylieči.

„A potom príde bylinkár a ten mu povie, že ho vylieči, lebo už vyliečil sto iných pacientov. Čo by ste v takej situácii zvolili vy, keby ste v tom neboli zorientovaní?“ pýta sa Korec.

Pacientov však k takzvaným šarlatánom môže priviesť aj prístup samotných lekárov, ktorí nemusia mať vždy čas, a niekedy aj ochotu sa im primerane venovať. Eva Bacigalová zo združenia Amazonky sama zažila situáciu, keď jej necitlivo oznámili nález rakoviny.

„Lekár, ktorý mi oznamoval postup pri liečbe, všetko sucho zhrnul do piatich viet. Keď som začala klásť prvé otázky, zastavil ma a odkázal na zdravotnú sestru,“ hovorí.

Naopak, samozvaní liečitelia si na pacienta čas ochotne nájdu. „Keďže oni sa mu venujú a pýtajú sa aj na pocity, strachy a obavy, dokážu v pacientovi vzbudiť väčšiu dôveru než onkológ, ktorý s ním komunikuje veľmi neosobne,“ dodáva.

Viac než tisíc zdieľaní mal článok webu Bádateľ, ktorý tvrdil, že chemoterapia rakovinu ďalej šíri.

Čo na to hovorí štát?

Denník N sa v decembri, ešte v čase, keď ministerstvo zdravotníctva viedla Andrea Kalavská (nom. Smer-SD), spýtal, čo hovorí na fenomén zdravotníckych hoaxov.

Hovorkyňa Zuzana Eliášová jednoznačnú odpoveď nedala. Zdôraznila len, že takzvanú alternatívnu liečbu je možné považovať iba za doplnkovú, ale nie za náhradu štandardnej liečby.

„V zariadeniach, ktoré praktizujú metódy alternatívnej medicíny, nejde o poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Výnimkou je špecializačný odbor akupunktúra, ambulancie akupunktúry prevádzkuje lekár,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa zákona nie je možné liečiteľa ani vnímať ako zdravotníckeho pracovníka. „Vždy akcentujeme, že je nevyhnutné, aby pacienti konzultovali všetky kroky so svojím ošetrujúcim lekárom,“ dodalo ministerstvo.

Štát zlyháva

Všetci, s ktorými Denník N hovoril, sa zhodujú v tom, že štát sa len minimálne zaoberá fenoménom zdravotníckych hoaxov. Jeho úlohy suplujú rôzne pacientske združenia, akademici či aktivity samotných lekárov.

Napríklad lekár Maroš Rudnay, ktorý vyvracia zdravotnícke nezmysly na webe Lovci šarlatánov, nezaznamenal zo strany štátu žiadne významnejšie aktivity.

„Občas sa vyskytli nejaké varovania zo strany Úradu verejného zdravotníctva. Pokiaľ boli nejaké komplexnejšie projekty, tak ich vytvárali buď jednotlivci, alebo odborné spoločnosti,“ hovorí.

Na slabý záujem štátu poukazuje aj onkológ Korec. „Štát by mal pridať a rozbehnúť niečo seriózne. Dúfam, že keď prídu noví ľudia, tak sa tomu budú viac venovať,“ dodáva.

Korec aj kvôli tejto laxnosti štátu inicioval vznik portálu Onkoinfo.sk, ktorý poskytuje seriózne informácie o liečbe rakoviny, vrátane vyvracania medicínskych nezmyslov.

Nerovný boj na Facebooku

Stránky tohto typu prevádzkuje aj štát – napríklad Národný portál zdravia, problém však je, že úradníci nedokážu vytvoriť obsah, ktorý by bolo možné masovo zdieľať aj na sociálnych sieťach, ktoré sú hlavnou arénou dezinformácií.

Jedinou výnimkou bolo vystúpenie exministerky Kalavskej na jeseň tohto roka v parlamente, ktorá veľmi zrozumiteľne vysvetlila poslancom Koltebovej strany zmysel očkovania. Video s jej prejavom následne na sociálnych sieťach videli desiatky tisíc ľudí.

Zo štátnych inštitúcií dokáže na Facebooku preraziť len polícia, ktorá obsluhuje aj špecializovanú stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR. V nej sa príležitostne venuje aj zdravotníckym nezmyslom.

Naposledy pred dvoma týždňami vyvracala aj jeden z článkov anonymného webu Bádateľ, ktorý strašil čitateľov, že očkovanie spôsobuje osýpky.

https://www.facebook.com/hoaxPZ/posts/617813782379826

Šírenie poplašnej správy

V Česku sa štát rozhodol aj pre podstatne radikálnejší postup. Tamojšie ministerstvo vnútra iniciovalo trestné oznámenie na bývalú učiteľku Miroslavu Matoušovú, ktorá na internet umiestnila video, v ktorom tvrdila, že vyšetrenia mamografom sú zdraviu škodlivé.

Podľa ministerstva sa tým mohla dopustiť šírenia poplašnej správy. Matoušová totiž na videu rozpráva faktické nezmysly, z ktorých oslovení lekári zostali zhrození.

„Účinnosť a bezpečnosť mamografu bola v praxi posúdená na stovkách tisícov žien po celom svete. Neexistuje momentálne iné spoľahlivé vyšetrenie ranného štádia malignity prsníka,“ povedala českému Deníku N predsedníčka Českej onkologickej spoločnosti Jana Prausová.

Podobné fámy o mamografe pravidelne produkuje aj slovenský web Bádateľ. Vo februári 2018 uverejnil článok, ktorý oznamoval, že mamografy nemajú žiadny pozitívny efekt.

O niekoľko mesiacov pridal článok, že Švajčiari údajne odmietajú prehliadky pomocou mamografu. Išlo o prekrútenú a mnohokrát vyvrátenú správu, ktorá sa internetom šíri už viac než päť rokov.

Denník N sa spýtal slovenskej polície, či aj ona už niekoho stíhala za šírenie podobných nezmyslov. „Podľa vami zadaného kritéria štatistiku nevedieme,“ odpovedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

„Svojprávny pacient“

Denník N sa spýtal administrátora webu Bádateľ, ako sa vyrovnáva so skutočnosťou, že jeho články môžu prispievať k tomu, že pacienti odmietajú onkologickú liečbu.

„Cieľom našej stránky je podporovať informovanosť. Je na každom človeku, ako sa ohľadne svojej liečby rozhodne. Pod každým článkom je na konci uvedené, že daný článok nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekára. Predpokladáme, že každý pacient je svojprávny a dokáže sa sám najlepšie rozhodnúť na základe informácií získaných z rôznych zdrojov,“ odpovedal administrátor.

Svoje meno odmietol prezradiť. Nepovedal ani to, či ide o podnikateľa Jozefa Buzga, s ktorým je web Bádateľ niekoľko rokov prepojený.

Je možné, že podnikateľ Buzgo má aktuálne obavy z policajného vyšetrovania. Server Aktuality.sk začiatkom januára informoval, že Buzga obvinili pre podozrenie z daňových podvodov. Podľa polície mal byť súčasťou skupiny okolo Milana Chovanca, ktorá vytiahla od štátu na vratkách DPH vyše 75 miliónov eur.

V rovnakom čase zmizli z webu Bádateľ linky na tohto obchodníka, vrátane reklamných bannerov odkazujúcich na jeho e-shop Dr. Buzgi. Tento internetový obchod je momentálne nedostupný.

Článok vznikol ako súčasť projektu Business of Misinformation, ktorý prevádzkuje Center from Media, Data and Society na Stredoeurópskej univerzite. Projekt podporil Independent Journalism Program od Open Society Foundations.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Pseudoveda

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie