Denník N

Slovenskí egyptológovia porozprávajú o svojich objavoch v Egypte

Objavenie hyksóskeho hrobu. Foto – Nadácia Aigyptos
Objavenie hyksóskeho hrobu. Foto – Nadácia Aigyptos

V piatok 24. januára sa o 17.30 vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy začne ďalší cyklus prednášok Nadácie Aigyptos o starovekom Egypte. Na prvej prednáške bude predseda nadácie Jozef Hudec informovať o výsledkoch vlaňajšej výskumnej sezóny slovenských egyptológov – o tom, čo odhalili pri ďalších vykopávkach v lokalite Tell el-Retábi vo východnej časti delty Nílu.

Lokalita, na ktorej už viac ako desať rokov pracuje spoločný slovensko-poľský tím archeológov a odborníkov na staroveký Egypt, sa nachádza na niekdajšej významnej komunikácii spájajúcej nílsku deltu, Červené more a Sinajský polostrov. Pre egyptskú ríšu slúžila táto oblasť ako jej brána do Ázie a zároveň bola miestom, cez ktoré na územie ríše prenikali nomádske etniká, ktoré ju ohrozovali, napríklad dodnes tajomní Hyksósovia. Preto tu pravdepodobne v časoch Strednej ríše stála pevnosť.

Ďalšie prednášky cyklu by mali byť o starovekých obchodných cestách a centrách vtedajšieho obchodu, o dejinách Alexandrie, o bohoch a magických predstavách starých Egypťanov, ale aj o háremových sprisahaniach, na ktoré doplatil nejeden faraón.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

História

Veda

Teraz najčítanejšie