Denník N

Danko vypadne, Matovič predbehne Kisku a Trubana, rozhodne Kollár – čo môžu priniesť voľby

Keď sa na 29. február pozrieme cez aktuálne čísla z prieskumov, voľby môžu priniesť aj viaceré veľmi prekvapivé scenáre. Pred aké dilemy by to krajinu postavilo?

Februárové parlamentné voľby dopadnú inak, ako dnes ukazujú prieskumy. Aj keby sa výsledky nelíšili až tak razantne, iné budú najmä preto, že prieskumy zachytávajú rozhodnutie voličov dnes.

Do volieb zostáva ešte päť týždňov, nálady sa budú meniť – a najmä, ako vieme z podrobného exit pollu z roku 2016, približne 15 percent voličov sa rozhodlo, komu dá hlas, až v deň volieb. Ďalších asi 15 percent voličov tak urobilo týždeň pred voľbami a rovnaký počet posledný mesiac.

Ak by to bolo pri týchto voľbách rovnaké, je o svojej voľbe v tejto chvíli presvedčených len niečo vyše polovice voličov.

Pred štyrmi rokmi boli najskôr rozhodnutí voliči Smeru (až 78 percent sa rozhodlo dávnejšie ako mesiac pred voľbami), na poslednú chvíľu sa rozhodli najmä voliči hnutia Sme rodina (25 percent v deň volieb a spolu až tri štvrtiny v priebehu posledného mesiaca).

Preto by sme si dnes mali všímať nielen čísla preferencií, ale aj takzvaný interval spoľahlivosti (teda rozsah, v ktorom sa pohybuje aktuálna podpora strán) či volebný potenciál strán. Potenciál môže naznačovať napríklad prieskum takzvanej druhej voľby – teda to, koho by si voliči vybrali, ak by okrem svojej strany mohli voliť ešte jednu.

Podrobnejší pohľad na tieto čísla nám môže odhaliť viacero scenárov, ktoré môžu nastať v týchto voľbách. Niektoré sú očakávané, ale niektoré môžu byť nakoniec veľkým prekvapením.

1. Matovič predbehne Kisku aj Trubana

V posledných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie