Denník N

Kotlebovci šíria fámy o opitých a agresívnych Rómoch, ktorí si na nich chystali zbrane

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Volič ĽSNS vidí na sociálnych sieťach úplne iný obrázok zhromaždení, ako sa naozaj udiali v Sabinove, Košiciach či v Levoči. Polícia poprela Uhríkove tvrdenia o ozbrojených výtržníkoch v dave.

Začalo sa to minulý štvrtok mítingom v Sabinove. V meste, kde nakrúcali oscarový film Obchod na korze o slovenskej podobe holokaustu, sa kotlebovci prvýkrát ocitli v menšine.

Zaskočená ĽSNS okamžite spustila protiofenzívu na sociálnych sieťach. Exposlanec Milan Mazurek tvrdil, že členovia PS/Spolu do Sabinova odporcov Kotlebu zvážali, a prízvukoval, že išlo o obyvateľov osád. „Liberáli museli platiť autá a autobusy, aby tam nazvážali osadníkov,“ písal na Facebooku Mazurek.

Neposkytol žiadny dôkaz, PS/Spolu to označuje za lož. „Nikdy sme nezvážali nikoho z osád.“

Pokračovalo to v piatok Košicami, kde odporcovia ĽSNS opäť výrazne prečíslili i prekričali jej priaznivcov. Na Facebooku kotlebovci pritvrdili. Šíriteľ hoaxov Mario Vidák cez kotlebovský portál Magazin1 rozšíril fámu, že rómskym demonštrantom sľúbili za účasť 15 eur.

„Rómom mali zaplatiť, aby prišli protestovať proti ĽSNS,“ písali kotlebovci.

Opäť neuviedli žiadny dôkaz. Vidák sa odvolal na dva anonymné komentáre na Facebooku, kde niekto písal raz o pätnástich, inokedy o desiatich eurách.

Kulturblog na scéne

Hlavná komunikačná smršť prišla tento týždeň. Utorkový míting ĽSNS v Levoči ukončil Mazurek už v úvode, pretože celé námestie bolo plné odporcov Kotlebu.

Na túto situáciu už bola Kotlebova strana komunikačne pripravená. Na mieste bol tentoraz už aj „štáb“ kotlebovskej organizácie Kulturblog, ktorý medzi demonštrantmi zbieral podklady.

V stredu ráno vypustili na sociálne siete šesťminútové video, ktoré opisuje príbeh vyhovujúci ĽSNS: proti nej demonštrujú len agresívni a opití Rómovia, ktorí ani nevedia, čo držia na transparentoch.

„Keď začal rozprávať Milan Mazurek, táto tlupa osadníkov pribehla a išla hlava-nehlava. Ja sa obávam, keď vidím ich oči, že sú schopní čohokoľvek,“ referovala Lívia Garčalová z Kulturblogu. „Hlava-nehlava sa tu udierali ako nepríčetní,“ hovorila ešte, keď sa vybrala medzi demonštrujúcich Rómov. „Evidentne im je ľúto obetí holokaustu, keď tancujú, spievajú a usmievajú sa,“ komentovala ešte Garčalová demonštráciu s hudbou.

Kulturblog je mediálny projekt, ktorý pod neutrálne sa tváriacou značkou šíri propagandu ĽSNS. Stoja za ním dvaja poslaneckí asistenti ĽSNS a exposlanec Mazurek.

Aký je výsledok?

Ešte v utorok večer sa Facebookom šírili videá o tom, ako Mazurek predčasne ukončil míting v Levoči a víťazmi boli stovky jeho odporcov.

V stredu už používateľ Facebooku mohol vidieť úplne iný príbeh: v uliciach boli vraj agresívni a zmanipulovaní Rómovia a Mazurek sa zachoval zodpovedne a neriskoval eskaláciu. „Vzhľadom na to, že nám záleží na bezpečnosti všetkých účastníkov, rušíme míting. Nechceme nikoho ohroziť,“ hovorí Mazurek z pódia.

Takýto obrázok mítingu v Levoči ponúkal v stredu kotlebovský web Magazin1.

Aké sú fakty?

Kotlebovci situáciu v Levoči opisujú ako veľmi vyhrotenú. Hovoria o „agresívnych osadníkoch“, ktorých priamo na mieste huckali politici z PS/Spolu a zo strany Za ľudí.

„Policajti nás upozornili, že v dave sa nachádzajú známi kriminálnici z okolitých osád, mnohí z nich sú už opití a zabezpečujú si rôzne útočné predmety,“ písal na Facebooku europoslanec Milan Uhrík.

Denník N požiadal o vyjadrenie krajské riaditeľstvo polície, ktoré uviedlo, že v Levoči nezaznamenali „žiadne narušenie verejného poriadku a ani iné protiprávne činnosti“.

Výslovne popreli Uhríkove tvrdenia o údajne ozbrojených kriminálnikoch v dave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie