Denník N

Tvár referenda a kandidátka KDH: Je to mýtus, že sa naša strana liberalizuje

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Eva Grey je jednou z hlavných tvári predvolebnej kampane KDH. Už štyri roky je členkou predsedníctva KDH a do parlamentu kandiduje zo šiesteho miesta.

Verejnosti je známa ako lekárka, vysokoškolská učiteľka, Slovenka roka 2015 či jedna z hlavných tvári referenda o rodine, ktoré bolo pred piatimi rokmi. V rozhovore vysvetľuje, či podľa nej kňaz Marián Kuffa šíri strach a nenávisť, či sa deti na náboženstve majú učiť o kultúre smrti, či Alojz Hlina nie je na pomery KDH príliš liberálny a ako sa zoznámila s manželom pochádzajúcim zo Spojených štátov.

Anton Chromík tesne po referende tvrdil, že tváre Aliancie za rodinu sa nebudú angažovať v politike. Prečo ste potom v roku 2016 kandidovali do parlamentu za KDH?

Ja som nedala záväzok, že nepôjdem do politiky. Ešte predtým, než sa referendum uskutočnilo, som bola za KDH miestnou poslankyňou v bratislavskej Karlovej Vsi. Práve preto som nebola ani hovorkyňou referenda.

Pomohlo vám referendum zviditeľniť sa a otvoriť cestu do vyššej politiky?

Je možné, že si ma niektorí ľudia všimli vďaka referendu, ale poznali ma aj z iných aktivít.

Odkedy ste členkou KDH?

Asi pätnásť rokov.

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť práve do KDH?

S KDH som pred rokmi spolupracovala už v rámci Kresťanskodemokratického zväzu žien. Do strany som vstúpila, lebo som chcela zmeniť veci v komunálnej politike. Lobovali sme za rozšírenie chodníkov pre mamičky s kočíkmi, za zriadenie materského centra, zariadenia pre seniorov. Angažovala som sa najmä v sociálnej politike.

Ak by ste mali povedať jednu konkrétnu vec, ktorú by ste ako poslankyňa v parlamente chceli zmeniť, čo by to bolo?

Mojou prioritou je pomáhať ľuďom odkázaným na pomoc iných. Chcem, aby rodiny, ktoré sa o takýchto ľudí starajú, mali zabezpečené také podmienky, že si svojho príbuzného budú môcť nechať doma.

S Antonom Chromíkom spolupracujete dodnes. Napríklad na príprave návrhu zákona o sprísnení interrupcií z dielne SNS. Ako vyzerá vaša spolupráca?

V Aliancii za rodinu s ním v súčasnosti aktívne nespolupracujem. Niekedy sa však naše projekty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie