Denník N

Slovenská veda je svetovou veľmocou. V dĺžke dovolenky

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Jediným problémom je, že klíma, príroda ani choroby, na rozdiel od školských detí, žiadne prázdniny nemajú.

Autor je vedec, Ústav molekulárnej biológie SAV

„Tak nám pridali dovolenku…,“ mohla by v novom roku oznámiť pani Müllerová svojmu zamestnávateľovi. A ten by sa jej nato mohol opýtať: „A vy ste výskumná alebo umelecká pracovníčka, pani Müllerová?“ Pravda, ak by bol oboznámený so znením novelizácie Zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch č. 380/2019 Z. z., ktorú iniciovali odborári a ktorú nám koncom minulého roka schválila Národná rada Slovenskej republiky.

Podľa tejto novely totiž budú mať výskumní a umeleckí pracovníci s vysokoškolským vzdelaním najmenej druhého stupňa vykonávajúci činnosť trebárs aj v Slovenskej akadémii vied či inej štátnej ustanovizni, až deväť týždňov dovolenky ročne. To jest o tri až štyri týždne viac, ako mali. Presne toľko, koľko mali dodnes pedagogickí pracovníci, teda učitelia.

Pani Müllerová sa možno sama aj cítila byť vedeckou alebo umeleckou pracovníčkou, ale ako je známe zo svetovej literatúry, bola to posluhovačka penzionovaného pána Švejka a druhý stupeň vysokoškolského vzdelania zaručene nedosiahla. Pán Švejk, obchodník so psami, si preto nemusel robiť žiadne starosti, že mu nebude mať kto deväť týždňov upratať.

Ja, na rozdiel od nej, do tejto zákonom špecifikovanej predmetnej kategórie spadám. Možno si poviete, že som sa tomu zákonu potešil. Na dovolenku sa predsa teší každý štátny zamestnanec. A teraz by som sa mohol tešiť takmer raz toľko. Juchú! Nuž ale, ja nie som obyčajný štátny zamestnanec, ja som vedec. Ojój!

Neviem ako umeleckí pracovníci, ale ja, vedecký pracovník, vedúci viacerých vedeckých grantových projektov a dizertačných prác, a zároveň aj partner v rámci medzinárodných spoluprác, som sa veru nepotešil. Z troch hlavných dôvodov.

Ten prvý dôvod sa dá vnímať najmä na ekonomickej úrovni, preto by mu mohla porozumieť väčšina. Každý financovaný vedecký grantový projekt má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie