Denník N

Stál proti Clintonovi a jeho správa šokovala Ameriku. Teraz má zabrániť tomu, aby Trump skončil

Ken Starr. Foto - TASR/AP
Ken Starr. Foto – TASR/AP

Ken Starr je súčasťou tímu, ktorý počas procesu v senáte obhajuje Trumpa. Kedysi jeden z najvplyvnejších právnikov v USA oživil spomienky na impeachment Billa Clintona, proti ktorému Starr vytiahol detaily z jeho sexuálneho života.

V roku 1998 ešte internet nebol bežnou vecou – v USA ho mala približne štvrtina domácností. 11. septembra sa však naň chceli dostať všetci Američania, ktorí sa aspoň trochu zaujímali o politiku.

V ten deň totiž vyšla správa špeciálneho vyšetrovateľa Kena Starra, ktorá viedla k ústavnej obžalobe prezidenta Billa Clintona.

Starr vyšetroval realitný biznis Clintonovcov, no dostal sa k prezidentovej afére so stážistkou Monicou Lewinskou. Práve tá sa napokon stala hlavnou témou jeho správy a skutočnosť, že Clinton o afére klamal, viedla k jeho obžalobe.

Vyšetrovateľ bol až taký konkrétny, že správa dodnes vyvoláva rozruch a Starrovi kritici ju nadnesene prirovnávajú k erotickej literatúre.

Veľmi detailne sa venovala sexuálnemu životu prezidenta a jeho pomeru s Lewinskou. Starr a jeho kolegovia hneď v úvode napísali, že správa odkrýva veľmi osobné informácie a detaily zo sexuálneho života prezidenta.

„Je to nešťastné, no nevyhnutné,“ dodali.

Clintonova reputácia bola ohrozená, no prezidentom ostal až do konca svojho funkčného obdobia. V senáte ho podržali kolegovia z Demokratickej strany.

Starr bol v tom čase taký vplyvný, že magazín Time ho vyhlásil za osobnosť roka – spoločne s Clintonom.

Po dvadsiatich rokoch je znovu v centre pozornosti. Tentoraz však stojí na opačnej strane. Namiesto toho, aby pracoval na správe, ktorá môže prispieť k odvolaniu prezidenta, sa bude snažiť obhájiť Donalda Trumpa, ktorý čelí impeachmentu.

Clintonov sexuálny život

Starr je jedným z právnikov obhajujúcich Trumpa počas procesu v senáte, ktorý sa začal v utorok. Pre Trumpa je to veľký obrat. To, ako Starr v 90. rokoch pristupoval k vyšetrovaniu Clintona, vtedy zaskočilo aj súčasného prezidenta.

Trump vyšetrovateľa v roku 1999 označil za čudáka a blázna. „Stavím sa, že má v skrini nejakého kostlivca,“ povedal biznismen, ktorý sa poznal aj s Clintonovcami.

Jeho kritici hovorili, že mnohé časti správy boli účelové a Starr ich opisoval tak detailne, aby ponížil prezidenta. Ide napríklad o opis toho, ako Clinton masturboval alebo ako počas orálneho sexu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie