Denník N

Prestúpime na inú koľaj?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Otvára sa priestor na volebnú mobilizáciu tých, ktorým sa bridí hroziaci červeno-hnedý pakt.

Autor je sociológ, bývalý poradca Andreja Kisku

Hoci vo februári nemáme nijaké štátne či cirkevné sviatky ani pamätné dni, dva čierne dátumy si nemožno odmyslieť. 25. február 1948, čiže komunistický prevrat a 21. február v roku 2018. V týchto chvíľach sa rozhoduje o tom, ako si budeme pamätať iný dátum – prestupný deň prestupného roku 2020. Zápas o jeho charakter vstúpil do ďalšej fázy.

Prvou novinkou sú oznámenia v našich schránkach nielen o tom, v ktorej základnej škole či kultúrnom dome sa bude hlasovať, ale aj koho si budeme môcť vyberať. Programy strán ľudia veľmi nečítajú, no v kandidátkach občas zalistujú. Aj tentoraz to stojí za to.

Druhá novinka prebieha vonku, na verejnosti. Sociálne siete zrejme ovplyvnia voľby viac ako v minulosti, no volebné súboje sa odohrajú aj naživo, na námestiach, na mítingoch. Obe nové strany, PS/Spolu a Za ľudí, zacielené do budúcnosti, sa vložili do priamej konfrontácie s kotlebovcami, stranou ukotvenou v minulosti, ktorá sa tvári, že prináša riešenia pre súčasnosť.

Treťou sú ohlásené kroky tých, na ktorých sme čakali, ktorí prišli a ktorí sa teraz vracajú. Iniciatíva Za slušné Slovensko sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie