Denník N

Panel expertov: Treba zdaniť robotov a robotky, alebo sa o ne pobiť?

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Je podľa vás Slovensko ohrozené automatizáciou a robotizáciou a ako by malo na to reagovať?

Zatiaľ odpovedali Kažimír, Mikloš, Vašáková, Hirman, Melioris, Ódor, Bláhová, Ovčarik, Molnárová, Pikus, Kovalčík, Vlachynský, Hagara, Suďa, Kahanec a Novysedlák. Ďalšie odpovede postupne dopĺňame.

Najprv jednou vetou:


Slovensko nie je ohrozené samotnou automatizáciou a robotizáciou, Slovensko je ohrozené dôsledkami nezodpovednej a nekompetentnej politiky všetkých doterajších vlád Ficovho Smeru.

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií


Neexistuje žiadny ekonomický ani fyzikálny zákon, ktorý by garantoval, že dopyt po pracovnej sile zostane silný po masovom príchode robotov a umelej inteligencie.

Ľudovít Ódor, viceguvernér NBS


Výrazne potrebujeme popracovať na mäkkých zručnostiach. Empatiu, ľudskosť a sedliacky rozum nám žiaden robot nezoberie.

Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk


U nás sa pokojne môže stať, že bude mať robotizácia v dohľadnej dobe vážnejší dosah na informatiku či „supportné“ centrá, než napríklad na automobilky.

Miroslav Pikus, IT špecialista


Návrh na zdaňovanie robotov nie je novinka, prišiel s ním už európsky parlament v roku 2017, vo forme „robot tax on owners“. Návrh bol vtedy zamietnutý pomerom hlasov 396:123 (pri 85 absenciách) a to najmä z dôvodu, že by to ohrozilo snahu inovovať a tým aj celú konkurencieschopnosť Európy.

Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners a prezidentka The International Fiscal Association na Slovensku


Svetové Ekonomické fórum prednedávnom odhadovalo, že sa do roku 2022 v dôsledku automatizácie predefinuje približne 75 miliónov pracovných miest, no zároveň vznikne 133 miliónov nových. To sú príležitosti, ktoré sa nám ponúkajú.

Peter Kažimír, guvernér NBS, bývalý minister financií


Riešením je prestať podplácať zahraničné korporácie, aby na Slovensku vytvárali rýchle pracovné miesta vo veľkom množstve a začať podporovať domácich podnikateľov, najmä tých menších.

Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk


Rapídnu automatizáciu je nutné vnímať ako jeden z možných scenárov, na ktorý by sme mali byť pripravení, ale nie ako fenomén, ktorý možno očakávať v najbližších rokoch.

Viktor Novysedlák, výkonný riaditeľ Rady pre rozpočtovú zodpovednosť


Veľa ľudí sa obáva, že ich robot nahradí na pracovisku. Lenže ono je to vážnejšie. Robot ich totiž môže nahradiť aj v sociálnych a partnerských vzťahoch.

Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce


Automatizácia a robotizácia je príležitosť, ktorej sa potrebujeme chytiť, nie riziko.

Eduard Hagara, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky


Je robotom umývačka riadu? Skript v exceli? Smartfón? Ak predmet dane nebude zadefinovaný presne, vytvorí obrovskú mieru neistoty. Ak bude zadefinovaný presne, vytvorí obrovskú mieru byrokracie.

Martin Vlachynský, INESS


Slovensko bude ohrozené, ak sa nezačne účinne pripravovať. Napríklad obmedzením byrokracie pri zamestnávaní ľudí, znížením odvodov z práce či elimináciou ďalších bremien sťažujúcich podnikanie na Slovensku.

Ján Kovalčík, dopravný analytik, INEKO


Rozumiem, že zdaňovanie robotov môže priniesť príjem do rozpočtu, podľa môjho názoru je strategickejším riešením pripravovať ľudí na sektory, ktoré budú robotizáciou postihnuté menej, prípadne na robotizácii spolupracujú.

Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments


Robotizácia a automatizácia prinášajú pokrok a zbavujú ľudí ťažkej, prípadne monotónnej práce. Krajiny s vysokým podielom takýchto činností, ako je napríklad montáž na priemyselných linkách, budú týmto trendom vystavené viac.

Lívia Vašáková, vedúca sekcie ekonomických analýz Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku


A teraz podrobnejšie:


Peter Kažimír, guvernér NBS, bývalý minister financií

Otočme to, nechajme strach bokom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie