Denník N

V prípade Kuciakovej úkladnej vraždy je Threema zákonný dôkaz

Marian Kočner pred súdom, ktorý rozhoduje o falšovaní zmeniek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kočner pred súdom, ktorý rozhoduje o falšovaní zmeniek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vecné dôkazy, akým je aj komunikácia získaná z Threemy, ktoré sa znalecky preskúmajú, vykazujú oveľa vyššiu mieru objektivity a hodnovernosti ako výpovede obžalovaných.

Autor pôsobí na Katedre trestného práva a kriminológie
Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave

Podobne ako páchatelia trestných činov zanechávajú pri ich páchaní materiálne stopy v okolitom prostredí alebo pamäťové stopy vo vedomí ľudí, ako napríklad svedkov, zanechávajú aj digitálne stopy v digitálnom svete, pretože v tomto svete vytvárajú zmeny, ktoré by inak nevznikli. Takouto digitálnou stopou je aj komunikácia obžalovaných v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorú uskutočnili pomocou mobilnej aplikácie Threema. V šiesty deň pojednávania o nej súd rozhodol, že je zákonným a prípustným dôkazom v tomto konaní. Predsedníčka senátu doslova povedala, že nevidí dôvod, prečo by Threema nemala byť zákonným dôkazom.

Takéto rozhodnutie sa celkom logicky a oprávnene dalo očakávať. Ak boli totiž mobilné telefóny, v ktorých sa táto komunikácia znalecky preskúmala a z ktorých sa vyabstrahovala, získané zákonným spôsobom, čo podľa informácií, ktoré zazneli v médiách i na dnešnom hlavnom pojednávaní, boli, neexistuje žiadna zákonná prekážka, pre ktorú by táto komunikácia nemohla byť považovaná za zákonný a prípustný dôkaz v trestnom konaní.

Rozhodnutie o zákonnosti a prípustnosti Threemy ako dôkazu v trestnom konaní vedenom pre tento prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy je hádam najdôležitejšou a najpozitívnejšou správou zo stredajšieho hlavného pojednávania. Komunikácia získaná z Threemy totiž môže priniesť viac svetla do celého prípadu a vysvetliť, respektíve odstrániť vnútorné rozpory v jednotlivých výpovediach niektorých obžalovaných (najmä Zsuzsovej), ako aj rozpory medzi výpoveďami tých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Komentáre

Teraz najčítanejšie