Denník N

Slovák Tomek piatym najlepším brankárom draftu NHL: Som nesmierne štastný

Foto: Matej Tomek/facebook
Foto: Matej Tomek/facebook

„Draft je vždy veľká loteria, Philadelphia bola mojim favoritom a preto sme veľmi spokojní ako to všetko dopadlo,“ tešil sa Tomekov manažér Andrej Augustín.

Slovenskou draftovou dvojkou v zámorskej NHL za rok 2015 sa stal brankár Matej Tomek. V sobotu si ho v 3. kole z celkovo 90. pozície vybrala hokejová organizácia Philadelphia Flyers. Odchovanec bratislavského klubu HOBA, ktorý pôsobil aj v Slovane, bol v preddraftovom rebríčku piaty medzi brankármi pôsobiacimi v zámorí.

„Som nesmierne štastný, že si ma vybral práve známy klub Flyers. Celý priebeh draftu som si snažil užiť, ale čím čas ubiehal, citil som sa viac netrpezlivý a čakal som na výsledok,“ povedal po drafte 18-ročný Tomek. „Myslím si, že môžem byť spokojný. Bol to jeden z tímov, čo som v duchu očakával, ale netušil som to.“

Do Flyers pomohol tréner

Tomek pôsobil v uplynulej sezóne v tíme Topeka Roadrunners v zámorskej juniorskej NAHL. V nasledujúcom ročníku by mal účastník vlaňajších MS do 18 rokov hrať za University of North Dakota v NCAA. Práve doterajší tréner tohto univerzitného tímu Dave Hakstol sa stal novým kormidelníkom Flyers. Aj preto siahol klub v drafte po Tomekovi.

„Tréner Dave Hakstol mi pogratuloval cez sms-ku, pretože na drafte osobne nebol. Od Flyers som dostal čapicu a dres. Najlbižšie sa zúčastním vo Philadelphii Rookie Campu a potom prídem domov do Bratislavy,“ dodal Tomek.

Univerzitné maximum

Šéf Tomekovej zastupiteľskej spoločnosti AA Sports Management Andrej Augustín bol s hráčom na drafte na Floride osobne prítomný: „Draft je vždy veľká loteria, Philadelphia bola mojim favoritom a preto sme veľmi spokojní ako to všetko dopadlo. Pre Mateja to bol veľmi hektický rok a teraz ho čakaju veľké výzvy. Je na ne pripravený a uvedomuje si aj veľkú zodpovednosť voči ľudom, ktori do neho vkladajú dôveru, uviedol Augustín.

„Univerzita North Dakota je najlepším miestom pre rozvoj špičkových hráčov a navyše Matej sa stal historicky najvyššie draftovaným brankárom v histórii univerzity. To hovorí za všetko. Predstavitelia Flyers sú veľmi spokojní a brankár Tomek zapadá výborne do ich plánov,“ dodal.

Slovensko s päticou, Česko s jedenástkou hráčov

Okrem Tomeka draftovali cez víkend kluby NHL ešte kvarteto Slovákov. Najvyššie bol Erik Černák, ktorého si v druhom kole z celkovo 43. miesta v sobotu vybral tím Los Angeles Kings.

Po ňom pribudol v treťom kole Tomek. V piatom si obrancu Christiána Jaroša zo švédskeho klubu Lulea HF (139.) zobrala Ottawa a po krídelníkovi HC Košice Radovanovi Bondrovi (151.) siahlo Chicago. V 7. kole sa ešte vďaka New Yorku Rangers dočkal na 184. mieste ďalší brankár Adam Húska.

Draftom prešlo spolu 211 hráčov zo štrnástich krajín. Najviac tradične z Kanady (79) a USA (55), nasledujú Švédsko (19), Rusko (17), Fínsko (13), Česko (11), Slovensko (5), Švajčiarsko (4), Lotyšsko (3) a po jednom z Bieloruska, Číny, Nemecka, Holandska a Ukrajiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie