Denník N

Mučil ho, až mu išli bubliny z úst. Architekt amerického waterboardingu hovorí, že by to urobil znova

Waterboarding, ako ho nakreslil Abú Zubajná. Zdroj - Abú Zubajdá/Seton Hall University, School of Law
Waterboarding, ako ho nakreslil Abú Zubajná. Zdroj – Abú Zubajdá/Seton Hall University, School of Law

Americký psychológ, ktorý vymyslel systém kontroverzného vypočúvania väzňov CIA, svedčil na súde. 

Bola to nezvyčajná situácia. Na jednej strane súdnej miestnosti na základni Guantánamo sedel James Mitchell, psychológ, ktorý pred 18 rokmi s kolegom vymyslel metódy, ako CIA môže získať informácie od podozrivých teroristov.

Volali to „vylepšené techniky vypočúvania“, no podľa mnohých išlo o mučenie.

Na druhej strane jeho výpoveď sledovalo päť ľudí, ktorí sú obvinení zo spolupáchateľstva útokov z 11. septembra 2001. Medzi nimi aj Chálid Šajch Muhammad, hlavný architekt útokov na dvojičky, ktorého samotný psychológ podrobil waterboardingu (simulovanému topeniu) 183-krát.

James Mitchell povedal, že od začiatku programu si myslel, že raz skončí na súde, no tento týždeň vystúpil iba ako svedok. Metódy, ktoré vymyslel, používala CIA v rokoch 2002 až 2007. Neskôr ich zakázali ako mučenie, ktoré navyše nie je účinné pri získavaní spravodajských informácií.

V sále psychológ povedal, že by to urobil znova. „Myslel som si, že moja morálna povinnosť chrániť americké životy prevažuje nad pocitmi nepohodlia teroristov, ktorí dobrovoľne proti nám vzali zbraň do ruky,“ povedal Mitchell podľa New York Times.

Spísali zoznam

James Mitchell s kolegom Brucom Jessenom na konci 90. rokov pracovali pre americké letectvo. Pripravovali amerických vojakov na to, aby prežili mučenie, ak by padli do zajatia režimov, ktoré nectia Ženevské konvencie.

Obaja psychológovia nikdy neviedli vypočúvania a neboli odborníci na al-Káidu či terorizmus.

Práve na nich sa však v roku 2002 pár mesiacov po útoku na dvojičky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie