Denník N

Virológ: Nový koronavírus je formou SARS, sme naň pripravení lepšie ako kedykoľvek v minulosti

Boris Klempa vedie Oddelenie ekológie vírusov na Virologickom ústave Biomedicínskeho centra SAV. Foto – archív Borisa Klempu
Boris Klempa vedie Oddelenie ekológie vírusov na Virologickom ústave Biomedicínskeho centra SAV. Foto – archív Borisa Klempu

Ak človek nebol v kontakte s chorým z postihnutej oblasti, predovšetkým Wu-chanu, nemá sa čoho báť. Slováci by nemali začať zmätkovať, že ak má človek kašeľ a horúčku, má nový koronavírus, hovorí virológ Boris Klempa.

„Koronavírusy, ktoré spôsobujú nádchu, sú vyslovene ľudské. Z evolučného hľadiska sú veľmi dlho adaptované na ľudskú populáciu a zároveň platí, že sú na ne prispôsobení aj ľudia. Nejakým spôsobom koexistujeme. SARS, MERS a nový koronavírus z čínskeho mesta Wu-chan – jeho oficiálny názov ešte nepoznáme – sú iné v tom, že sú pôvodne zvieracími vírusmi. Preto sú evolučne adaptované na celkom iný typ organizmu,“ vraví v rozhovore pre Denník N virológ z SAV Boris Klempa.

Čo nové sme sa za ostatné hodiny a dni dozvedeli o novom koronavíruse 2019-nCoV?

Tak veľmi sa podobá na SARS, že by sa dalo povedať, že ide o novú formu SARS.

Vírusom SARS sa v rokoch 2003 a 2004 nakazilo okolo 8-tisíc ľudí, z nich zhruba 10 percent vírusu podľahlo. To neznie príliš optimisticky, ak sa na seba podobajú.

Chvalabohu, s počtom smrteľných prípadov to zatiaľ nevyzerá tak dramaticky. Ale nový koronavírus už prekročil hranice Číny a šíri sa medzinárodne. Či dôjde k zhruba 10-percentnej úrovni smrteľných prípadov, sa v tejto chvíli nedá odhadnúť. Dúfajme, že to nebude až taký zabijak. Z popísaných smrteľných prípadov (v piatok najmenej 25 mŕtvych a 830 potvrdených prípadoch – pozn. red.) išlo väčšinou o starších ľudí, ktorí mali ďalšie ochorenia.

V akom zmysle sa nový koronavírus podobá na SARS?

Veľmi sa podobá z genetického hľadiska, ale aj ostatnými znakmi – spôsobom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie