Denník N

Obtrela sa o ne Kočnerova Threema, Bajánková aj Mesiarkinová chcú šéfovať Najvyššiemu súdu

Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Foto - TASR
Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Foto – TASR

Súdnu radu čaká v pondelok tretia voľba predsedníčky Najvyššieho súdu, opäť bude rozhodovať medzi Janou Bajánkovou a Soňou Mesiarkinovou.

V septembri jej to nevyšlo. Stačil jeden hlas navyše a Jana Bajánková by sa stala novou predsedníčkou Najvyššieho súdu. Hlasovali za ňu deviati členovia súdnej rady.

Jej protikandidátka Soňa Mesiarkinová získala podporu siedmich členov.

V pondelok obe čaká reparát. Súdna rada si voľbu zopakuje tretí raz, teraz bude novinkou, že členovia súdnej rady budú hlasovať verejne.

Nový spôsob voľby, ale aj fakt, že Bajánková s Mesiarkinovou nemajú protikandidáta, môže ovplyvniť konečný výsledok. Hlasy súdnej rady by sa už nemali trieštiť tak ako naposledy.

Bajánková alebo pat

Pred štyrmi mesiacmi okrem Bajánkovej a Mesiarkinovej kandidovala aj bývalá predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. O post predsedu sa opäť uchádzal aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, no na poslednú chvíľu sa kandidatúry vzdal. Súdnej rade to oznámil len e-mailom, tá preto jeho vzdanie sa neakceptovala.

Macejková získala v septembri len jeden hlas. Ten by prípadne mohol v pondelok pomôcť Bajánkovej.

Je to však len špekulácia. Voľba bola v septembri tajná, nevie sa, kto za koho hlasoval. Nevie sa, komu dal hlas advokát Michal Mišík, ktorý sa medzičasom vzdal členstva v rade. Ak hlasoval za Macejkovú, jeho hlas v novej voľbe nemá žiadnu váhu. V prípade Bajánkovej by to znamenalo, že ak nepresvedčí v pondelok niekoho ďalšieho, ostane na svojich pôvodných deviatich hlasoch.

Mesiarkinová mala v prvej voľbe sedem hlasov.

O hlas menej môže Bajánková dostať, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie